Krivica, ki je storjena jajcu, siru in mesu je nezaslišana in jo je potrebno popraviti. Priporočila proti maščobam, holesterolu in živalskim virom prehrane nasploh, odražajo desetletja selektivne pristranskosti v komunikaciji z javnostjo in so plod političnih spletkarjenj, ne zaključkov znanosti.
Slednja ves čas opozarja na potencialna zdravstvena tveganja zmanjševanja količine maščob in nadomeščanja teh z ogljikovimi hidrati. Očitno ima prav. Le poglejmo naokoli. Odkar ubogamo navodila in jemo manj maščob, manj holesterola – izbiramo pusto meso, zavračamo rumenjak in nadomeščamo maslo ter mast z rastlinskimi olji – je naše zdravje vse slabše. Za razlago novih bolezenskih stanj si celo izmišljamo imena (sladkorna bolezen tipa 2, “povišan” holesterol, presnovni sindrom ipd.).
Sedimo več, res je. Zato nas boli križ, morda ramena, če smo vsak dan sključeni nad tipkovnico v službah. Nismo pa zaradi neaktivnosti debeli ali bolni. To naredi prehrana.
Resnica je, da človek za življenje potrebuje maščobe (pomislite na omega 3), beljakovine (določene aminokisline),vitamine (A, D3, E, K2, C, B) in minerale (cink, magnezij, natrij, kalcij, kalij, idr.). Jajce je v samem vrhu po količinah in razpoložljivosti vsega naštetega.
•
Predstavljajo enega najboljših, najpopolnejših in najlažje prebavljivih virov beljakovin, vsebujoč vseh devet esencialnih aminokislin.
• Vsebujejo
holin in fosfatidilholin (lecitin) – nujno potrebni hranili za zdravje celičnih membran in ohranjanje osnovnih možganskih ter srčno-žilnih sposobnosti. Obe snovi preprečujeta nabiranje odvečnega holesterola in maščob v jetrih. Torej, več jajc, manj problemov s holesterolom in zamaščenimi jetri.
•
Betain v rumenjaku znižuje raven homocisteina, ki je povezan s tveganjem za bolezni srca in žilja ter možgansko kap.
•
Acetilholin koristi pri spominu in kognitivnih sposobnostih ter ščiti pred nekaterimi oblikami demence in Alzheimerjevo boleznijo.
•
Karotena lutein in zeaksantin sta pomembna za zdravje oči in dober vid. Lutein v očesni mrežnice (rumeni pegi) filtrira škodljive visokoenergetske valovne dolžine (naravno in “umetno” – svetlobo). Razpoložljivost luteina v jajcu je mnogo višja od oblike, ki se uporablja v prehranskih dopolnilih ali se nahaja v rastlinski prehrani (avokado, špinača inregrat). Karoten se namreč vedno bolje izkoristi skupaj z maščobami, zato je smiselno oba vira združiti – regrat v solati z jajci ali omleta s špinačo in avokadom.
•
Esencialna hranila v jajcu izboljšujejo plodnost in znižujejo možnost za pojav raka (posebej raka na dojki).
• Kombinacija maščob in beljakovin zelo nasiti. Posledično je želja po hrani manjša – pojemo manj, manjša je tudi potreba po sladkem ali prigrizkih.
• Zaradi
selena imamo lepšo kožo, lase ter nohte.
•
Jajca preprečujejo slabokrvnost, saj vsebujejo heme železo – telesu najvrednejšo obliko tega minerala.
• Jajca proste, pašne reje (od lokalnega kmeta) so dober vir
maščobnih kislin omega 3 in nimajo težav s salmonelo. Bakterija je prisotna pri bolnih kokoših, zaprtih v temnih in nehigienskih kokošnjakih.
•
Holesterol v jajcih in nasičene maščobe nasploh, povišujejo raven “zaščitnega” – HDL holesterola (90 odstotkov holesterola v jajcih je HDL), ki natančneje poroča o tveganju za pojav bolezni srca in žilja (aterosklerozo), kot meritev skupnega holesterola.
• Jajce ohrani najvišjo prehransko vrednost, če se ga pripravi tako, da ostane rumenjak še svež. Poširana jajca, (mehko) kuhana jajca, jajca ‘na oko’ in surova jajca, so najboljši načini uporabe.
Če želimo izbirati živila z najvišjo hranilno vrednostjo, ne moremo mimo živalskih virov prehrane.
Še več boste našli tukaj.