Je to res primeren zajtrk?

Ponudba žit za zajtrk je vse večja. Proizvajalci pa so sedaj naredili še korak naprej in ponujajo kekse, ki so jih poimenovali kar »keksi za zajtrk«. Ali je to živilo res primerno za prvi obrok? Katera živila so za zajtrk najbolj zdrava in primerna?
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zajtrk je najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja, pravijo strokovnjaki, laiki pa pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci.

"Zajtrk je torej eden od treh glavnih obrokov in naj bi vseboval ogljikohidratna živila (žita, kaše, polento in podobno), sadje in zelenjavo (vitamini in minerali), mlečne izdelke (jogurt, skuta ali sir) ter tudi malo mesnih izdelkov (beljakovinski del obroka). Napitki naj ne bodo presladki. Torej vsakega po malo in pestro," svetuje Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije.

A zajtrk današnjega slovenskega potrošnika se pogosto razlikuje od zajtrkov, ki so kot tradicionalno slovenski opisani v `Slovenski kuharici´ Felicite Kalinšek (19. posodobljena izdaja), kjer je pod navadnim (vsakdanjim) zajtrkom zapisano, da ga postrežemo s kavo ali čajem, mlekom ali kakavom, poleg ponudimo še kruh, presno maslo in marmelado ali med. Drugemu, `slovesnemu´ zajtrku, pa poleg živil, ki sodijo k navadnemu zajtrku, dodamo še mesne jedi (šunko, hladno svinjsko ali telečjo pečenko), zrezek z jajcem, ocvrto meso, pražena jetra, možgane, pečenico, kranjsko klobaso, hrenovko, obaro, sir, žolco ter dodatke: gorčico, majonezo, nariban hren, rdečo redkvico in papriko, kisle kumare, gobice, ipd. Slovenski zajtrk se konča s pecivom, sadjem ali kompotom.

"Sodobni zajtrk se seveda razlikuje od tradicionalnega. Hiter način življenja in pomanjkanje časa zjutraj, ko hitimo v službo ali šolo, je tudi industriji dal priložnost za pripravo živil, ki so namenjena hitri pripravi zajtrka," izpostavlja Marjana Peterman in dodaja: "Tako se med različnimi žiti za zajtrk že nekaj mesecev ponujajo tudi keksi za zajtrk, pogosto v majhni priročni embalaži, kar nakazuje, da si jih lahko privoščimo kot hiter zajtrk, jih morda pohrustamo kar na poti v službo. Piškoti so sicer v oglasnem sporočilu postreženi na krožniku, poleg pa so na pogrinjku še sadje, kozarec mleka ali jogurta ter skodelica za kavo ali čaj. V oglasu nam torej predlagajo, da si zjutraj postrežemo kar s keksi, ne pa s kosmiči, mlečnim zdrobom ali s kosom kruha. In kaj bi s tem pridobili? Skorajda nič, če zraven res pripravimo vse naštete sestavine, bomo pa zaužili bistveno več sladkorja in maščob, kot če bi si privoščili polnozrnati kruh ali koruzne kosmiče."

Zato: Redno zajtrkujte. Vzemite si čas za zajtrk. Zajtrk vam da energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva. Najprej popijte kozarec vode. Ne pozabite na sadje ali zelenjavo. Mlečni izdelki naj bodo manj mastni in brez sladkorja (navadni jogurt, mlečni namaz ipd.). Kombinirajte različna živila, da bodo zajtrki pestri in raznoliki, še svetujejo na ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.