Je to res primeren zajtrk?

Ponudba žit za zajtrk je vse večja. Proizvajalci pa so sedaj naredili še korak naprej in ponujajo kekse, ki so jih poimenovali kar »keksi za zajtrk«. Ali je to živilo res primerno za prvi obrok? Katera živila so za zajtrk najbolj zdrava in primerna?
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zajtrk je najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja, pravijo strokovnjaki, laiki pa pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci.

"Zajtrk je torej eden od treh glavnih obrokov in naj bi vseboval ogljikohidratna živila (žita, kaše, polento in podobno), sadje in zelenjavo (vitamini in minerali), mlečne izdelke (jogurt, skuta ali sir) ter tudi malo mesnih izdelkov (beljakovinski del obroka). Napitki naj ne bodo presladki. Torej vsakega po malo in pestro," svetuje Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije.

A zajtrk današnjega slovenskega potrošnika se pogosto razlikuje od zajtrkov, ki so kot tradicionalno slovenski opisani v `Slovenski kuharici´ Felicite Kalinšek (19. posodobljena izdaja), kjer je pod navadnim (vsakdanjim) zajtrkom zapisano, da ga postrežemo s kavo ali čajem, mlekom ali kakavom, poleg ponudimo še kruh, presno maslo in marmelado ali med. Drugemu, `slovesnemu´ zajtrku, pa poleg živil, ki sodijo k navadnemu zajtrku, dodamo še mesne jedi (šunko, hladno svinjsko ali telečjo pečenko), zrezek z jajcem, ocvrto meso, pražena jetra, možgane, pečenico, kranjsko klobaso, hrenovko, obaro, sir, žolco ter dodatke: gorčico, majonezo, nariban hren, rdečo redkvico in papriko, kisle kumare, gobice, ipd. Slovenski zajtrk se konča s pecivom, sadjem ali kompotom.

"Sodobni zajtrk se seveda razlikuje od tradicionalnega. Hiter način življenja in pomanjkanje časa zjutraj, ko hitimo v službo ali šolo, je tudi industriji dal priložnost za pripravo živil, ki so namenjena hitri pripravi zajtrka," izpostavlja Marjana Peterman in dodaja: "Tako se med različnimi žiti za zajtrk že nekaj mesecev ponujajo tudi keksi za zajtrk, pogosto v majhni priročni embalaži, kar nakazuje, da si jih lahko privoščimo kot hiter zajtrk, jih morda pohrustamo kar na poti v službo. Piškoti so sicer v oglasnem sporočilu postreženi na krožniku, poleg pa so na pogrinjku še sadje, kozarec mleka ali jogurta ter skodelica za kavo ali čaj. V oglasu nam torej predlagajo, da si zjutraj postrežemo kar s keksi, ne pa s kosmiči, mlečnim zdrobom ali s kosom kruha. In kaj bi s tem pridobili? Skorajda nič, če zraven res pripravimo vse naštete sestavine, bomo pa zaužili bistveno več sladkorja in maščob, kot če bi si privoščili polnozrnati kruh ali koruzne kosmiče."

Zato: Redno zajtrkujte. Vzemite si čas za zajtrk. Zajtrk vam da energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva. Najprej popijte kozarec vode. Ne pozabite na sadje ali zelenjavo. Mlečni izdelki naj bodo manj mastni in brez sladkorja (navadni jogurt, mlečni namaz ipd.). Kombinirajte različna živila, da bodo zajtrki pestri in raznoliki, še svetujejo na ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.