Je to res primeren zajtrk?

Ponudba žit za zajtrk je vse večja. Proizvajalci pa so sedaj naredili še korak naprej in ponujajo kekse, ki so jih poimenovali kar »keksi za zajtrk«. Ali je to živilo res primerno za prvi obrok? Katera živila so za zajtrk najbolj zdrava in primerna?
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Za zajtrk izberite zdrava živila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zajtrk je najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja, pravijo strokovnjaki, laiki pa pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci.

"Zajtrk je torej eden od treh glavnih obrokov in naj bi vseboval ogljikohidratna živila (žita, kaše, polento in podobno), sadje in zelenjavo (vitamini in minerali), mlečne izdelke (jogurt, skuta ali sir) ter tudi malo mesnih izdelkov (beljakovinski del obroka). Napitki naj ne bodo presladki. Torej vsakega po malo in pestro," svetuje Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije.

A zajtrk današnjega slovenskega potrošnika se pogosto razlikuje od zajtrkov, ki so kot tradicionalno slovenski opisani v `Slovenski kuharici´ Felicite Kalinšek (19. posodobljena izdaja), kjer je pod navadnim (vsakdanjim) zajtrkom zapisano, da ga postrežemo s kavo ali čajem, mlekom ali kakavom, poleg ponudimo še kruh, presno maslo in marmelado ali med. Drugemu, `slovesnemu´ zajtrku, pa poleg živil, ki sodijo k navadnemu zajtrku, dodamo še mesne jedi (šunko, hladno svinjsko ali telečjo pečenko), zrezek z jajcem, ocvrto meso, pražena jetra, možgane, pečenico, kranjsko klobaso, hrenovko, obaro, sir, žolco ter dodatke: gorčico, majonezo, nariban hren, rdečo redkvico in papriko, kisle kumare, gobice, ipd. Slovenski zajtrk se konča s pecivom, sadjem ali kompotom.

"Sodobni zajtrk se seveda razlikuje od tradicionalnega. Hiter način življenja in pomanjkanje časa zjutraj, ko hitimo v službo ali šolo, je tudi industriji dal priložnost za pripravo živil, ki so namenjena hitri pripravi zajtrka," izpostavlja Marjana Peterman in dodaja: "Tako se med različnimi žiti za zajtrk že nekaj mesecev ponujajo tudi keksi za zajtrk, pogosto v majhni priročni embalaži, kar nakazuje, da si jih lahko privoščimo kot hiter zajtrk, jih morda pohrustamo kar na poti v službo. Piškoti so sicer v oglasnem sporočilu postreženi na krožniku, poleg pa so na pogrinjku še sadje, kozarec mleka ali jogurta ter skodelica za kavo ali čaj. V oglasu nam torej predlagajo, da si zjutraj postrežemo kar s keksi, ne pa s kosmiči, mlečnim zdrobom ali s kosom kruha. In kaj bi s tem pridobili? Skorajda nič, če zraven res pripravimo vse naštete sestavine, bomo pa zaužili bistveno več sladkorja in maščob, kot če bi si privoščili polnozrnati kruh ali koruzne kosmiče."

Zato: Redno zajtrkujte. Vzemite si čas za zajtrk. Zajtrk vam da energijo in potrebna hranila za dober začetek dneva. Najprej popijte kozarec vode. Ne pozabite na sadje ali zelenjavo. Mlečni izdelki naj bodo manj mastni in brez sladkorja (navadni jogurt, mlečni namaz ipd.). Kombinirajte različna živila, da bodo zajtrki pestri in raznoliki, še svetujejo na ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.