Juha iz vrečke: Škodljiva ali ne?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kakšni aditivi so dodani juham iz vrečke in ali ti škodujejo zdravju. Preberite njihov odgovor.
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri ZPS so prejeli vprašanje o dodajanju aditivov v juhe iz vrečk: 

"Redno kupujemo juhe iz vrečk in v zadnjem času smo opazili, da imajo dodan kalijev klorid. Začudeni smo, saj mislimo, da preveč kalija škodi. Ali je kalijev klorid dovoljeno dodajati med sestavine za juhe?"

Pri ZPS so odgovorili sledeče:

Kalijev klorid (KCl) je dovoljen aditiv (E508), ki ga proizvajalci dodajo živilom kot nadomestek za sol. Največja dodana količina tega aditiva zakonsko ni določena, proizvajalci ga smejo dodati "kolikor je potrebno" ("quantum satis") glede na namen uporabe, pri čemer pa morajo upoštevati dobro proizvodno prakso in aditiv uporabiti v najmanjši količini, s katero še dosežejo želeni tehnološki učinek. Poleg kalijevega klorida proizvajalci dodajajo živilom tudi druge kalijeve soli, na primer kalijev sulfat (E515).

Kalij je zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov v telesu, ker prenaša živčne impulze, vpliva na krčenje mišic in ohranja normalen krvni tlak. Med živila, ki so bogata s kalijem, spadajo predvsem sveže sadje in zelenjava, meso, nekatere vrste rib (losos), stročnice in mlečni izdelki. Kalija lahko primanjkuje ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo in uživajo pretežno živila, revna s kalijem, kar jim povzroča težave zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Ob običajni raznovrstni prehrani ga zaužijemo dovolj. Bojazni, da bi ga zaužili preveč, skoraj ni, tudi zato, ker se odvečni kalij izloči prek ledvic. V predpripravljenih živilih je redkeje prisoten in tisto malo, kar ga proizvajalci živilom dodajo kot aditiv, ne pomeni tveganja za zdravje. Na dan potrebujemo minimalno dva grama kalija.

Zelo malo verjetno je, da bi s hrano vnesli v telo preveč kalija, kar pa ne velja za natrij, ki ga (pogosto preveč) zaužijemo s kuhinjsko soljo (NaCl). Čeprav je tudi natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, mišičnih in živčnih celic, prevelik vnos pogosto povzroča zdravstvene težave, kot je povišan krvni tlak, ki lahko vodi do nastanka bolezni srca in ožilja. Dobro je vedeti, da na dan potrebujemo le 0,55 grama natrija.

Avtorica: Marjana Peterman

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.