KOLUMNA: Ko klopotci utihnejo

Mlečno bele, peneče se jutranje megle, ki te dni ovijajo naše kraje na skrajnem vzhodu Slovenije, so zelo prepričljiv glasniki jeseni. Kot velikanska rjuha so, pod katero se skriva naš slikoviti prekmurski svet, splet njiv in logov, potokov v ravnini in vinorodnih gričev, na katerih se košatijo vinogradi, sadovnjaki, med njimi pa ljubke vinske kleti in zadnje čase tudi vikendi vse številnejših priseljencev, ki so zavohali neokrnjeno naravo, idilo sveta, ki ga še ni preplavil turistični vrvež.
Čudovita jesen ... (foto: Olga Paušič)
Čudovita jesen ... (foto: Olga Paušič)
Čudovita jesen ... (foto: Olga Paušič) Klopotec (foto: Olga Paušič) Foto: Olga Paušič Foto: Olga Paušič Oktober (foto: Olga Paušič) Foto: Olga Paušič Jesen (foto: Olga Paušič) Foto: Olga Paušič Foto: Olga Paušič Foto: Olga Paušič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Domačini vemo, da se nad gosto mejo megle blešči modro nebo in da sonce greje, žari in boža svet tudi tedaj, ko je Lendava še vsa mokra od bele odeje milijard meglenih kapljic. Zato se splača vzeti pot pod noge in kreniti po strmini že tam okoli desete ure. Kakor se vzpenjaš, se odpirajo čudoviti razgledi: živopisne črte vinogradov, iz katerih pikajo v nebo rdečkaste krošnje sadnega drevja, rumeno-zeleni nasadi akacije, cvetlične grede ob zidanicah, polne žametnic, aster, prvih krizantem, tu so tudi vrtički s paradižniki, papriko in zelišči … in klopotci, ki so umolknili, samevajo - pa čakajo, da jih bodo spravili v kleti ali na podstrešja do naslednjega leta. Najlepši so tisti leseni, izdelani v domačih mizarskih delavnicah, z velikimi ploščatimi lopaticami in okrašeni s košatim »repom« iz tankega vejevja, najpogosteje hrastovega. Peli so vse od srede avgusta do prvih dni oktobra, strašili škorce, da se ne bi v jatah lotili zrelega grozdja v vinogradih, in srne, ki se tudi rade posladkajo z zrelim grozdjem. Zdaj pa je poslanstvo živahnih znanilcev jeseni izpolnjeno in si lahko oddahnejo.

Hladni dopoldnevi postajajo vse tišji, zdi se, da se vsa pokrajina pripravlja na dolg zimski počitek. Toda čeprav je trgatev mimo, v vinskih kleteh po Lendavskih, Čentibskih in Dolgovaških goricah, ki obkrožajo naš obmejni kraj, živahno vre in kipi kot vse poletje ni. Vinogradniki se ubadajo z moštom, ki je pogosto muhasta zadeva, saj je treba bedeti nad njim kot nad razvijajočim se otrokom, ki nujno potrebuje vzgojitelja. Paziti je treba, da bosta sladkor in kislina v harmoničnem razmerju, če želijo imeti kvalitetne vrste vina. Po malem pa se ljudje pripravljajo tudi že na kuhanje žganja iz sadja, ki v pokrajini dobro uspeva: slive in hruške, seveda pa lahko pridelajo odlično žganje tudi iz tropin, ki so ostale od stiskanja grozdja. Ljudje tukaj so delavni, domiselni, manjka jim pa podjetnosti in dobre organizacije, da bi uspešno tržili svoje pridelke. Vinska pot, ki vodi iz centra mesta po gričih v več smereh, je med tednom samotna, ob vikendih pa srečaš manjše skupinice pohodnikov – a to je tudi vse. Ni stalnega, organiziranega dotoka obiskovalcev, zato so vinotoči in prijazne kleti največkrat prazni – če ne štejem lastnikov, seveda. Tako je pač, če si daleč proč od središč . Morda nas pa prav to rešuje. Imamo zagotovljen mir, tišino v naravi, ki vrača dobro z dobrim, imamo zelenja, kolikor hočeš, svež zrak, čudovito okolico, ki slovi po pestrosti, pisanosti in osupljivih razgledih vse tja do Pohorja, Boča, Donačke gore …

A če pokukate v naš kot »bogu za hrbtom«, boste prijazno sprejeti, kajti gostoljubje prekmurskih ljudi je že pregovorno, prav tako kot veselje do druženja, pesem, pripravljenost za klepet in odlična domača hrana: bograč, gibanica, meso iz tünke, golaž, langoši, pereci, slani kifli in še kaj …

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Hude obtožbe o zanemarjanju v ljubljanskem domu starejših

Na portalu Preiskovalno.si so 28. januarja 2025 objavil...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Želimo Vam vesele božične praznike in srečno novo leto!

Naj vam tudi mi, uredništvo MojaLeta.si, zaželimo čudov...

Kolenske poškodbe in smučanje: Kako se zaščititi in kje najti pravo opornico?

Smučanje združuje adrenalinsko vznemirjenje, rekreacijo...

S čim Slovenci obdarujemo najbližje?

Kaj najraje naročamo med božično-novoletnim prazniki? S...

Vrata je odprlo prvo društvo v Sloveniji, ki nudi podporo bolnikom z melanomom

V Sloveniji je začelo delovati prvo Nacionalno društvo ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16.12. - 22.12. 2024)?

Od sobote dalje, ko prehajamo v obdobje kozoroga pričak...

Metka Klevišar: Naša odvisnost

Vsak človek si želi, da bi bil samostojen, čim manj odv...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Vabljeni na Zeleni sejem – majhen sejem z velikim srcem slovenskih ustvarjalcev

Iščete darila, ki nosijo v sebi dušo, zgodbo in skrb za...

15 let Programa Svit: Za zdravje in prihodnost brez raka debelega črevesa in danke

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega o...

Izšla je decembrska revija Vzajemnost 2024

Ena od novosti sodobne družbe je poklic družabnice ali ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.