Današnji dan, zelo zimski, lušten, zasnežen in burjast, je kot nalašč, da si privoščimo zajtrk in ostale obroke iz tistega, kar imamo na voljo.
Če je v kruhovniku še kaj starega kruha, ga narežite na šnitke, pomočite v zmes razžvrkljanega jajca in treh žlic mleka, ter jih popecite na maslu. ''Pohane šnite'' zraven skodelice vročega mleka so zakon!
Lahko pa skuhate (na mleku) ovsene kosmiče, riž, proseno kašo, ajdovo kašo, ješprenj, piro ...(po želji), mičkeno pohladite, v kuhano pa potem vmešate narezano jabolko, malo rozin, kakšno suho slivo, marelico ... dodate žličko medu ali tudi žličko ''beljakovin iz konoplje''. Te, slednje sem zadnjič kupila na Sejmu turizma na Gospodarskem razstavišču, pa zaenkrat še nimam občutka, na kaj pravzaprav bi lahko učinkovale.
Za kosilo si privoščite ''pašto''. Na maslu prepražite dve čebuli, da postaneta zlatorumeni. Dodajte pest riža, dva, tri olupljene krompirje. Kuhajte približno 20 minut, potem vse skupaj mičkeno pretlačite! Vmes- seveda- dodajte ščepec soli, lovorov list, rožmarin, peteršilj, majaron (zelenjavo pač, ki jo imate pri roki). Tik pred koncem kuhanja pa še dve veliki žlici sesekljanega česna!
Za več energije pašto zabelite z malo ocvirkov, tisti, ki pazite na kalorije, pa lahko dodate zgolj malo jogurta, žlico kisle smetane. Za zraven pripravite palačinke, ki jih namažete s skuto, čeznjo pa polijete miks iz sadja, ki ga imate- morda- v skrinji. Pri nas smo že včeraj uporabili miks iz borovnic in breskev, malo ga je ostalo še za moje jutranje kosmiče. Pa dober tek!
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«
Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.