KUHALNICA: Slastni grižljaji za zajtrk in kosilo

Ni nujno, da je sta zajtrk in kosilo vedno enaka, pusta in dolgočasna. Z malo domišljije, z nekaj sestavinami in nekaj minutami časa lahko naredite božanski obrok!
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Ovseni kosmiči z jabolkom in cimetom. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji dan, zelo zimski, lušten, zasnežen in burjast, je kot nalašč, da si privoščimo zajtrk in ostale obroke iz tistega, kar imamo na voljo.

Če je v kruhovniku še kaj starega kruha, ga narežite na šnitke, pomočite v zmes razžvrkljanega jajca in treh žlic mleka, ter jih popecite na maslu. ''Pohane šnite'' zraven skodelice vročega mleka so zakon!

Lahko pa skuhate (na mleku) ovsene kosmiče, riž, proseno kašo, ajdovo kašo, ješprenj, piro ...(po želji), mičkeno pohladite, v kuhano pa potem vmešate narezano jabolko, malo rozin, kakšno suho slivo, marelico ... dodate žličko medu ali tudi žličko ''beljakovin iz konoplje''. Te, slednje sem zadnjič kupila na Sejmu turizma na Gospodarskem razstavišču, pa zaenkrat še nimam občutka, na kaj pravzaprav bi lahko učinkovale.

Za kosilo si privoščite ''pašto''. Na maslu prepražite dve čebuli, da postaneta zlatorumeni. Dodajte pest riža, dva, tri olupljene krompirje. Kuhajte približno 20 minut, potem vse skupaj mičkeno pretlačite! Vmes- seveda- dodajte ščepec soli, lovorov list, rožmarin, peteršilj, majaron (zelenjavo pač, ki jo imate pri roki). Tik pred koncem kuhanja pa še dve veliki žlici sesekljanega česna!
Za več energije pašto zabelite z malo ocvirkov, tisti, ki pazite na kalorije, pa lahko dodate zgolj malo jogurta, žlico kisle smetane. Za zraven pripravite palačinke, ki jih namažete s skuto, čeznjo pa polijete miks iz sadja, ki ga imate- morda- v skrinji. Pri nas smo že včeraj uporabili miks iz borovnic in breskev, malo ga je ostalo še za moje jutranje kosmiče. Pa dober tek!

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.