KUHALNICA: Vanilijevo mleko iz zemeljskih mandljev

Zemeljski mandlji niso oreščki, ampak gomolji. Iz njih se da izdelati mnogo jedi tako sladkih kot slanih, mene pa je med drugim prevzelo »mleko« , ki se ga da zelo preprosto pripraviti.
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek)
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek)
Napitek iz zemeljskih mandljev (Foto: Tina Teršek) Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za vanilijev napitek iz zemeljskih mandljev potrebujete:

  • 100 do 150 g zemeljskih mandljev (odvisno kako intenziven okus želimo, jaz uporabim 150g)
  • 1,5 litra prefiltrirane vode
  • 1 ščep soli
  • pol žličke vanilije v prahu (ali 1 strok vanilije).

Postopek priprave:

1) Zemeljske mandlje je potrebno najprej namočiti za 24 ur. Posodo z namočenimi zemeljskimi mandlji postavimo v hladen prostor.

2) Po 24 urah jih precedimo, speremo in stresemo v mešalnik, dodamo 1 liter vode, sol in vanilijo in vse skupaj dobro zmeljemo. Z zmogljivejšim mešalnikom smo hitro gotovi, manj zmogljivejši bo to delo opravljal malo dlje (z vmesnimi postanki približno 5 do 10 minut).

3) Tako zmleto vsebino precedimo skozi gazo ali skozi temu namenjeno vrečko in dobro ožmemo.

4) Pulpo, ki ostane, stresemo nazaj v mešalnik in prilijemo še preostale pol litra vode in ponovimo postopek, le da tokrat meljemo manj časa. Toliko, da se voda dobro premeša s pulpo in precedimo še ta preostanek.

 

Tako pripravljen napitek lahko pijemo kot nadomestek živalskega mleka ali mleka iz oreščkov. Namesto mleka ga lahko uporabimo pri peki raznih peciv, palačink, za smutije, na njem lahko skuhamo pirin zdrob, ga uporabimo pri izdelavi presnih sladic … Lahko pa ga uporabimo tudi za zajtrk ob presni drobTinkini granoli. Tako pripravljen napitek bo shranjen v hladilniku ostal užiten 3-4 dni.

Pulpe, ki ostane, nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite za smuti ali jo vmešate v rastlinski jogurt ali za pripravo presne sladice. Če je nimate namena uporabiti takoj, jo lahko tudi spravite v vrečko in zamrznete za kasnejšo rabo.


Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.