KUHALNICA: Velikonočna orehova potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.3.2016
V prazničnih dneh na slovenski mizi ne sme manjkati potica. Recept za zelo okusno orehovo potico boste našli v prispevku!
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1/2 kocke kvasa Fala (za sladko testo), 1,75 dl mleka, 50 dag moke, 6 dag masla, 4 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 1 jajce, 1 žlica ruma

Za nadev potrebujemo: 50 dag orehov, 10 dag rozin, 5 dag sladkorja, 2 dl smetane ali mleka, 2 beljaka, 2 žlici ruma, limonina lupinica

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, dodamo jajce, rumenjaka, rum, sladkor in raztopljeni kvas ter premešamo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko je testo dobro premešano in postane gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: sladko smetano oziroma mleko zavremo in vanjo zakuhamo orehe. Dobro premešamo, dodamo limonino lupinico, malo ohladimo, nato vmešamo sneg iz beljakov in sladkorja.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, potem pa razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, potresemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na pekač in damo ponovno vzhajati za približno 20 minut. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...

Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Fenomenalno testo z okusom, idealna in hitra priprava!

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

KUHALNICA: Pečene hruške s kardamomom

Zelo dolgo časa sem si želela poizkusiti pečene hruške,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.