KUHALNICA: Velikonočna orehova potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.3.2016
V prazničnih dneh na slovenski mizi ne sme manjkati potica. Recept za zelo okusno orehovo potico boste našli v prispevku!
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1/2 kocke kvasa Fala (za sladko testo), 1,75 dl mleka, 50 dag moke, 6 dag masla, 4 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 1 jajce, 1 žlica ruma

Za nadev potrebujemo: 50 dag orehov, 10 dag rozin, 5 dag sladkorja, 2 dl smetane ali mleka, 2 beljaka, 2 žlici ruma, limonina lupinica

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, dodamo jajce, rumenjaka, rum, sladkor in raztopljeni kvas ter premešamo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko je testo dobro premešano in postane gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: sladko smetano oziroma mleko zavremo in vanjo zakuhamo orehe. Dobro premešamo, dodamo limonino lupinico, malo ohladimo, nato vmešamo sneg iz beljakov in sladkorja.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, potem pa razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, potresemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na pekač in damo ponovno vzhajati za približno 20 minut. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

KUHALNICA: Bananin tiramisu z nutelo

Marsikdo ni ljubitelj navadnega tiramisuja saj vsebuje ...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

KUHALNICA: Obrnjena ananasova torta

Obrnjena ananasova torta je naravnost božanskega okusa ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.