To zelišče je bazilika. Posadite jo v lončku, ali na vrtu čim prej.
Ali ste vedeli, da ime "bazilika" izvira iz starogrške besede "basilikhon", ki pomeni "kraljevski"?
Danes baziliko najdemo povsod po svetu. Mnogi jo gojijo v svojih kuhinjah in na vrtovih. To omamno dišeče zelišče veliko uporabljamo za izboljšanje okusa jedi in nasploh v kulinariki. Obstajalo naj bi več kot 60 vrst bazilike, sladka bazilika pa je ena izmed najbolj razširjenih. Bazilika pa ni samo okusna začimba, ima tudi veliko zdravilnih učinkov in lahko olajša marsikatero zdravstveno tegobo, če jo pravilno uporabljajmo.
Vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Med njimi prevladujejo lutein, zeaksantin, beta-karoten in beta-kriptoksantin. Največ pozitivnih učinkov ima bazilika prav zaradi omenjenih antioksidantov. Največ jih vsebuje sveža bazilika in ne sušena.
Bazilika vsebuje tudi veliko drugih hranil: kalcij, vitamin A, vitamin K, mangan, magnezij, železo, cink
kalij.
Spletni vir webmd.com navaja, da se sveža bazilika lahko pohvali z naslednjimi zdravilnimi močmi:
- uravnava krvni sladkor,
- blagodejno vpliva na srce in ožilje: pomagala naj bi znižati krvni tlak, uravnati holesterol in izboljšati krvni obtok,
- dobro vpliva na mentalno zdravje: to velja predvsem za tulsi, ki naj bi lajšala anksioznost in depresijo ter izboljševala koncentracijo,
- zmanjšuje vnetja v telesu: zaradi protivnetnih lastnosti naj bi blagodejno vplivala na bolečine v sklepih.
Iz bazilike lahko poleti pripravite tudi odlično osvežilno limonado.
Za njo potrebujete: 1 ¼ skodelice svežega limoninega soka (približno 8 limon), plus rezine limone za okras, ½ skodelice medu ali agavinega sirupa, 1 skodelica svežih listov bazilike ter nekaj za okras, 3 skodelice hladne vode, ledene kocke.
Priprava: limonin sok, med (ali agavo) in baziliko dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. S cedilom precedite v vrč ali velik kozarec. Dodajte vodo in po potrebi ohladite.
Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.
Vir: https://www.webmd.com/
Recept: https://www.eatingwell.com/