Kdaj nam v trgovini embalažo lahko zaračunajo in kdaj ne?

Na delikatesnih oddelkih živilskih trgovin tehtajo salame, sir, paštete, olive in ostalo. Ali nam lahko zaračunajo tudi plastične posodice ali ovojni papir? Kaj pravi o tem zakonodaja?
Kdaj embalažo plačamo in kdaj ne? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kdaj embalažo plačamo in kdaj ne? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na delikatesnih oddelkih živilskih trgovin tehtajo salame, sir, namaze, olive ipd., skupaj z ovojnim papirjem oziroma s plastičnimi posodicami. Kaj pravi zakonodaja? Ali moramo kupci plačati tudi plastično posodico, ovojni papir ... ali ne?

Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti, ki je bil sprejet na podlagi Zakona o trgovini (ZT), v 4. členu določa: "Če se prodaja nepakirano blago, ki se tehta, mora imeti prodajni prostor na oddelku, kjer je to blago, tehtnico za tehtanje nepredpakiranega blaga."

Tehtnica mora biti skladna z meroslovnimi predpisi in primerna za količino in vrsto blaga, ki ga prodajajo.

Če blago tehtajo skupaj z embalažo (razen delikatesnega papirja, folije in vrečk), mora imeti tehtnica vključeno funkcijo tariranja, ki mora omogočati, da se pri določitvi cene upošteva le dejanska masa blaga. V primeru, da tehtnica nima te funkcije, mora prodajalec maso embalaže odšteti od skupne mase in pri določitvi cene upoštevati le dejansko maso blaga.

Torej so delikatesni papir, folija in vrečka, ki jo trgovci uporabljajo pri prodaji salam, sira, mesa, ipd. del mase izdelka in s tem tudi del cene.

Plastične ali druge posodice za nepredpakirane izdelke pa niso del njihove mase in nam jih ne smejo obračunati v sklopu cene izdelka. Potrošnik lahko zahteva pregled nad načinom tariranja in obračunavanja cene živila, ki ni predpakirano, pojasnjujejo na spletni strani ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

[Sobota, 27. 9.] Vabljeni k ogledu oddaje AH, TA LETA! na 1. programu TV Slovenija

Učimo se lahko vedno in povsod, kajti učenje niso samo ...

Kako nastaviti, da vaše slike ne bodo javne – v treh preprostih korakih

Fotografije s praznovanj, izletov in družinskih trenutk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.