Ko boste prebrali to, ne boste več jedli čipsa!

Če ste menili, da je čips izdelan vedno iz krompirja, se motite. Danes takšnega že težko najdete. Njegove sestavine so vse drugo, le krompir ne. Preberite, iz česa vse je sestavljen!
	Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čips je danes sestavljen iz mnogih sestavin. Lahko je narejen iz mešanice pšenice, riža, koruznih in krompirjevih kosmičev. Kot je povedal strokovnjak za zdravo prehrano dr. Joseph Mercola, se te sestavine zmeša, nareže na lističe, suši v pečeh, nato pa se lističe, ki so oblike čipsa še posuje z raznimi okusi v prahu. Seveda so temu dodani tudi razni aditivi, umetne arome in konzervansi.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je že sam postopek pridelave čipsa danes zelo škodljiv. Ta namreč povzroča rakava obolenja. S postopkom izdelave se proizvaja tudi stranski produkt akrilamid, to je škodljiva spojina, ki nastaja pri obdelavi čipsa na visokih temperaturah.
 
Preberite tudi: 7 načinov za uporabo ostankov kave

Poleg tega pa čips vsebuje tudi velike količine maščob in kalorij, kar povečuje tveganje za nastanek debelosti. 30 gramov čipsa, to je približno 15 do 20 lističev, vsebuje okrog 10 gramov maščobe in 154 kalorij.

Strokovnjaki opozarjajo, da je čips bolj nezdrav, kot pa gazirane pijače ali mesno predelani izdelki. Če ga prekomerno uživate, s tem povečujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčnih bolezni in nastanek nekaterih vrst raka.

Če imate radi čips, potem je še najbolje, da ga pripravite sami. Krompir narežite na tanke lističe in ocvrite. Da bo bolj zdrav, ga lahko spečete tudi v pečici. Lističe razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem, premažite z mešanico zdravega olja in vode in pecite pri temperaturi 180 do 200 stopinj C. Tako boste vsaj vedeli, da jeste čips, ki je dejansko narejen iz krompirja!
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.