Ko boste prebrali to, ne boste več jedli čipsa!

Če ste menili, da je čips izdelan vedno iz krompirja, se motite. Danes takšnega že težko najdete. Njegove sestavine so vse drugo, le krompir ne. Preberite, iz česa vse je sestavljen!
	Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čips je danes sestavljen iz mnogih sestavin. Lahko je narejen iz mešanice pšenice, riža, koruznih in krompirjevih kosmičev. Kot je povedal strokovnjak za zdravo prehrano dr. Joseph Mercola, se te sestavine zmeša, nareže na lističe, suši v pečeh, nato pa se lističe, ki so oblike čipsa še posuje z raznimi okusi v prahu. Seveda so temu dodani tudi razni aditivi, umetne arome in konzervansi.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je že sam postopek pridelave čipsa danes zelo škodljiv. Ta namreč povzroča rakava obolenja. S postopkom izdelave se proizvaja tudi stranski produkt akrilamid, to je škodljiva spojina, ki nastaja pri obdelavi čipsa na visokih temperaturah.
 
Preberite tudi: 7 načinov za uporabo ostankov kave

Poleg tega pa čips vsebuje tudi velike količine maščob in kalorij, kar povečuje tveganje za nastanek debelosti. 30 gramov čipsa, to je približno 15 do 20 lističev, vsebuje okrog 10 gramov maščobe in 154 kalorij.

Strokovnjaki opozarjajo, da je čips bolj nezdrav, kot pa gazirane pijače ali mesno predelani izdelki. Če ga prekomerno uživate, s tem povečujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčnih bolezni in nastanek nekaterih vrst raka.

Če imate radi čips, potem je še najbolje, da ga pripravite sami. Krompir narežite na tanke lističe in ocvrite. Da bo bolj zdrav, ga lahko spečete tudi v pečici. Lističe razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem, premažite z mešanico zdravega olja in vode in pecite pri temperaturi 180 do 200 stopinj C. Tako boste vsaj vedeli, da jeste čips, ki je dejansko narejen iz krompirja!
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.