7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno tako dobra kot sveže skuhana. Če si vedno skuhate preveč kave oziroma vam ostaja, je nikar ne zlivajte stran. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko porabite ostanke kave.
Kako porabiti ostanek kave? (Foto: Freepik.com)
Kako porabiti ostanek kave? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kave, ki je nismo takoj spili, ni dobro pogrevati, saj je njen okus samo še bolj grenak, prijeten kavni okus pa se bo povsem izgubil. Če kuhana kava že dlje časa stoji, oksidira in postane bolj kisla. S segrevanjem takšne kave, proces oksidacije le še pospešimo in dobimo še bolj kislo »brozgo«.

Lahko pa preostanek kave kljub vsemu koristno uporabimo, le shraniti jo moramo pravilno. Prvo pravilo je, da jo ohlajeno pretočimo v tesno zaprto posodo in shranimo v hladilnik. Tako shranjeno kavo porabimo v dnevu ali dveh, lahko pa kavo tudi zamrznemo in jo bomo imeli tako dlje časa na voljo.

 

  1. Ostanke kave lahko uporabite pri pripravi sladic

Tiramisu je najbolj klasičen recept, kjer lahko uporabite preostanek kave. Ta priljubljena italijanska sladica je preprosta za pripravo, sploh če že imate pripravljeno kavo. Zanjo potrebujete le še savoiardi piškote, namočene v kavo, ki ste ji po okusu dodali kanček ruma, jajca in sir moskarpone. V pičle pol ure je sladica narejena in z njo boste zagotovo navdušili svoje nepričakovane obiskovalce.

Vsem kavoljubcem bodo posebej všeč palačinke in vaflji, ki jim boste dodali okus kave. V zmesi za palačinke oziroma vaflje nadomestite nekaj vode ali mleka z nekaj žlicami kave in jih specite tako kot običajno.

Kavni okus se odlično poda v pecivih, kjer prevladuje čokolada. Nadomestite nekaj tekočine s kavo, vendar ne pretiravajte, če ne želite, da pecivo prevzame povsem kavni okus. Pobrskajte po spletu, kjer boste našli veliko receptov za pripravo peciva s kavo.

 

  1. Sladoled za kavne sladokusce

Obožujete okus kave? Potem morate poskusiti ta domači sladoled. Recept zanj smo našli na okusno.je in spet je to sladica, s katero se ne boste preveč mučili.

Potrebujete naslednje sestavine:

400 ml mleka (najbolje polnomastnega)

120 ml sladke smetane

250 ml ohlajene kave

4 rumenjake

140 g sladkorja

ščepec soli

 

Priprava:

V kozici na srednje visoki temperaturi segrejte mleko in sladko smetano.

Rumenjake, sladkor in ščepec soli stepite v večji posodi in vanjo počasi vmešajte vročo mešanico mleka in smetane.

Zlijte vsebino posode nazaj v kozico in ob neprestanem mešanju kuhajte na nizki do srednje visoki temperaturi, dokler se zmes ne zgosti toliko, da ostane na kuhalnici vidna sled, če po njej potegnemo s prstom. To je približno 12–15 minut.

Kozico odstranite z ognja in v zmes vmešajte kavo. Pustite, da se vse skupaj ohladi na sobno temperaturo, nato pa zmes uporabite za pripravo sladoleda v strojčku.

 

  1. Ledene kavne kocke

Kot rečeno, ostanke kave lahko shranite tudi v zmrzovalniku in tako podaljšate njeno uporabnost. Zamrznite jo kar v modelčki za led – s tem trikom jo boste lahko enostavno dodajali kamorkoli vam bo ustrezalo. Kavne ledene kocke so odlična za ohladitev vroče kave, ki bi jo radi na hitro popili, saj ne razredčijo okusa kave. Še boljše pa so za pripravo ledene kave ali pa kot dodatek k mlečnim smutijem in proteinskim napitkom.

 

  1. Kava kot dodatek omakam in enolončnicam

Z ostankom kave lahko obogatite omake, na primer holandsko omako ali naravno mesno omako.

Kavo lahko uporabite tudi pri pripravi prelivov za solate. Še posebej dobro se poda močnim okusom, kot so rukola ali ohrovt, ali kadar je solatam dodano meso oziroma drugi viri beljakovin.

Ker je kava nekoliko kisla (njen pH je okoli 5.0) je primerna tudi za mariniranje, saj pomaga zmehčati meso. Ohlajeni kavi dodajte nekaj nasekljanega česna in čebule, malo balzamičnega kisa in sojine omake. S to mešanico marinirajte goveje zrezke.

Ostanke kave dodajte mehiški enolončnici chilli con carne za še bolj poln in bogat okus.

 

  1. S kavo lahko zalijete nekatere rastline

Rastline, ki imajo rade bolj kislo okolje, obožujejo tudi kavo. To so:  azaleje, rododendroni, kamelije, hortenzije, narcise, magnolije, žametnice, bodika, gardenija, iris, begonija …  Z zalivanje s kavo boste svojim rastlinam dodali tudi nekatere koristne snovi, kot sta magnezij in kalij. Kavo za zalivanje rastlin morate razredčiti z vodo in z mešanico zalivajte največkrat enkrat na teden ali dva.

 

  1. S kavo lahko okrepite svoje lase

Kava vsebuje kofein, ki ga v kozmetični industriji dodajajo tudi izdelkom za krepitev las in lasišča. Kofein namreč stimulira lasne mešičke. Če prisegate na moč narave, potem okrepite svoje lase tako, da ostanke kave vmasirate v vlažne lase. Pozorni bodite le, če ste bolj svetlolasi, saj lahko kava lase tudi nekoliko obarva. Če pa za barvanje uporabljate kano, pa ji dodajte še nekaj kave, ki bo nekoliko umirila rdeče tone tega naravnega barvila in hkrati pomagala vašim lasem.

 

VIRI: Okusno.je, Thekitchen.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.