Leča - zdravilna stročnica

Strokovnjaki za prehrano so si enotni – to je zelo zdrava stročnica, ki bi jo morali jesti čim bolj pogosto! Zakaj, preverite v prispevku!
Z lečo lahko zadovoljite dnevne potrebe po vlakninah. (foto: freeimages.com)
Z lečo lahko zadovoljite dnevne potrebe po vlakninah. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Leča je, na veliko škodo, zapostavljena stročnica. Nanjo pozabimo, a to nikakor ni prav, saj je zelo zdravilna.

Tako kot ostale stročnice, je tudi leča izvrsten vir rastlinskih proteinov in zato bi morala biti tudi na krožnikih vegetarijancev in veganov bolj pogosto. Poleg tega pa je to rastlina, ki se jo zelo lahko vzgoji, ni zahtevna, celo izboljšuje kvaliteto zemlje na vrtu.

Leča je bogata s številnimi minerali, prevladujejo folat, baker, železo, mangan, cink. Ker vsebuje mnogo proteinov, nas nasiti za dalj časa.

Ena skodelica kuhane leče vsebuje toliko vlaknin, da zadovolji dnevno potrebo. Zdravilne vlaknine, ki jih naše telo potrebuje, pa boste našli tudi v ostalih stročnicah, v sadju, zelenjavi, semenih, oreščkih in žitaricah.

Kako leča vpliva na naše telo?
Ureja in zdravi prebavo, odpravlja napihnjenost, zaprtost, preprečuje krče in vetrove. Raziskave pa so pokazale, da je dobro počutje v veliki meri odvisno od dobre prebave.

Jejte lečo!
Dnevni priporočeni vnos vlaknin je 25 za ženske in 38 gramov za moške. Teh potreb pa največkrat s prehrano ne zadovoljimo, saj dnevno zaužijemo le okrog 11 do 19 gramov vlaknin. Zato jejte lečo.

Katero lečo izbrati?
Več vrst leče poznamo, najpogosteje pa izbiramo med rdečo, rjavo, zeleno in črno. Vse te vrste imajo zdravilne vrednosti, vse so dobrodošle na našem krožniku.

Rdeča leča – najbolj drobna je rdečkasto oranžna leča, ta se tudi najhitreje skuha. Ima pa to slabost, da se zelo hitro razkuha in spremeni v pire. To vrsto leče največkrat uporabljamo za razne mineštre. Z njo lahko jedi tudi zgostite.

Rjava leča – ta leča je najpogosteje na prodajnih policah. Je nekoliko večja od rdeče, niti se ne razkuha. Tudi ta leča je primerna za razne zelenjavne juhe in mineštre, iz nje lahko pripravite odličen pasulj.

Zelena leča – tudi ta leča se ne razkuha, primerna je za razne solate ali prikuhe.

Črna leča – tudi črna je primerna za solate, za prikuhe. Pri kuhanju ohranja obliko. Ker je izrazito črne barve, je primerna tudi za estetsko urejene krožnike.
Povzeto po lifepressmagazine.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.