Mešan pirin kruh s kislim testom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 17.3.2017
Če ste ljubitelji domačega kruha, potem morate preizkusiti ta domači in okusni recept za pripravo mešanega pirinega kruha.
Mešan pirin kruh s kislim testom (foto: Fala)
Mešan pirin kruh s kislim testom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kruh se pripravlja in peče v dveh fazah
Prva faza:
4,5 dl vode
34 dag bele moke
20 dag polnozrnate pirine moke
6 dag črne moke

Druga faza:
35 dag kislega testa*
½ kocke kvasa Fala
3 male žličke soli

Priprava:
Zvečer zmešamo vodo, belo, črno in pirino moko ter dobljeno gladko testo pustimo čez noč v pokriti posodi na hladnem.

Zjutraj mešanici vode in moke dodamo kislo testo, nadrobimo pol kocke kvasa Fala, premešamo, dodamo sol in temeljito premešamo, da se vse sestavine dobro povežejo. Pustimo nekaj minut, nato testo razvlečemo in preložimo vsaj enkrat; če nam čas dopušča pa čez dvajset minut še enkrat. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo,... ponavljamo, dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

Testo pustimo počivati nadaljnjih deset do dvanajst ur na hladnem– do popoldneva, ko pridemo iz službe. Takrat bo posoda s testom polna mehurčkov. Stresemo ga na gladko površino, in s pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Pustimo počivati 15 - 30 minut, nato oblikujemo hlebec. Najprej z dlanmi potisnemo po površini hlebčka in ga s tem malo raztegnemo na vse strani. Nato z gornje strani zavihamo rob testa proti sebi in obe plasti s prsti dobro stisnemo skupaj. Nadaljujemo z vihanjem testa z vseh strani in na koncu dobljeno gmoto testa zavrtimo v smeri od sebe proč, kot bi ga hoteli zviti v potico, da dobimo štruco. Pri zvijanju poskušamo malo zategovati, da dobimo gladko, napeto gornjo površino. Dobljeno štruco s krožnimi gibi dlani oblikujemo v hlebček, tako da ga z dlanmi vrtimo ob potiskanju na podlago. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Pustimo ga vzhajati vsaj dve do tri ure v prostoru, kjer ni preveč toplo.

Malo preden je hlebček dovolj vzhajal segrejemo pečico skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 °C. Ko je kruh vzhajal, ga obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 °C, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 °C, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za dvajset minut, da se do konca speče in lepo obarva.

Pečeni kruh vzamemo iz pečice in hlebček damo na mrežo, ga pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Navodila za pripravo kislega testa pa najdete tukaj.

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

KUHALNICA: Enostaven recept za veganske njoke

Veganski njoki so najbolj enostavni njoki kar sem jih k...

Pečen krompir po švedsko

Recept za tale poseben pečen krompir prihaja iz Švedske...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina tortica

Okusna in hitro pripravljena sladica bo popestrila vaš ...

Oljčno olje: Kupujete pravega?

Pravo oljčno olje je zelo zdravo. Zanj odštejemo veliko...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Iz Jožičine kuhinje: Pašta fižol

Bi nekaj na žlico, a nimate ideje kaj? Predlog za enolo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.