Najboljši kruh po izboru obiskovalcev: Kruh z manuka medom in orehi

Nagrado za Naj Fala kruh 2022 po izboru obiskovalcev je prejel kruh z manuka medom in orehi Elene Obreze. To je recept.
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine

1.

Starter masa ( po japonski metodi tangzhong)

- 50 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 200 ml. vode

 

2.

- 1 suhi kvas Fala

- 350 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 50 gr. gladke moke Tuš

- 300 ml. mleka

- 30 gr. Manuka medu

- 8 gr. soli

- 25 gr. masla

- 30 gr. nasekljanih orehov

+ 20-30 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo pri oblikovanju testa

 

Priprava

Starter maso, ( moko in vodo premešamo v posodi in kuhamo, do gostega 2-3 min.) Maso damo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila. V drugo posodo damo skupaj 350 + 50 gr. moke (obe zvrsti), sol, suhi kvas. Mleko segrejemo v posodi, v mlačnem mleku raztopimo manuka med, nato dodamo v posodo kje smo dali moko, kvas in sol. Z ročnim mešalnikom, z nastavkom za testo, rahlo miksamo, 1-2 min, nato dodajamo postopoma starter maso( mlačno). Miksamo okrog 10 min.,na koncu dodajamo postopoma tudi maslo, sobne temperature. Masa testa mora biti zelo gladka.

Pripravimo malo moke, 20-30 gr. in nato po potrebi posipamo po masi, z roko rahlo oblikujemo testo. Pokrijemo posodo in pustimo da testo vzhaja okrog pol ure. Testo pregnetemo1x. Ponovno pustimo okrog 20 min.da vzhaja. Testo damo na delovno podlago ki smo jo malo pomokali, razdelimo na 3 enake kose, ( stehtamo vsak kos, da bo enake teže). Oblikujemo testo v 3 kepice, nato razvaljamo in oblikujemo v buhtelj. Pokrijemo vsa 3 buhtlja s prozorno folijo, pustimo 10 min. Pripravimo model za peko. Jaz sem uporabila japonski model, ki je prav namenjen za tovrstno peko njihovega kruha, ima pokrov, tako da je peka kruha enakomerna, na dnu pekača so luknje, kar omogoča kroženje zraka, kruh pa pridobi avtentično obliko japonskega toast mlečnega kruha.

Vsak buhtelj z roko raztegnemo, po dolžini, v obliko pravokotnika, a približno širino modela za peko. Na vsak kos damo približno 10 gr. grobo nasekljanih orehov. Ponovno zavijemo v obliko buhtlja. Cel model namažemo z maslom, nato vsa 3 pripravljena buhtlja damo en zraven drugega v model. Zapremo model in pustimo da kruh vzhaja, še okrog 20 min., dokler se pečica ne segreje. Pečemo na 180 st., 40 min., plus še 5 min- pustimo v pečici, a jo ugasnemo.

Pečen kruh takoj odstranimo iz modela, pustimo na mreži da se ohladi.

* Uporabila sem Manuka med, po katerem sem tudi dala kruhu naziv, med je z Nove Zelandije, je zelo kakovosten in ima bolj močen okus.

Kruh je odličen za zajtrk, s šalico čaja ali toplega mleka zraven, pa tudi žličko medu lahko postrežemo, oz.namažemo na kruh.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.