Najpogostejše zmote o oljčnem olju

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 24.12.2013
Oljčno olje je okusno in zelo. A kljub temu obstaja kar nekaj stvari, ki jih morate vedeti, da boste kupili res pravo oljčno olje. Ga znate pravilno uporabljati? Veste, kakšnega okusa je pravo oljčno olje?
Pravo oljčno olje je odporno na toploto. (foto: www.sxc.hu)
Pravo oljčno olje je odporno na toploto. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oljčno olje velja za najbolj zdravo olje in vsekakor ga morate imeti v svoji kuhinji. Vedeti pa morate tudi par stvari o njem. Pomembno je, da ga znate kupiti in uporabljati. Ni vsako olje dobro oljčno olje.

Kdaj so bile olive obrane?
V trgovinah je najpogostejše uvoženo oljčno olje. Kar je velika škoda, saj imamo domače kvalitetno olje! In ta olja, ki jih lahko kupite so lahko stara tudi tri leta. Kupujte le tisto oljčno olje, na katerem piše, kdaj so bile olive obrane.

Uporabljate ga lahko za kuhanje
Tudi to, da se kvalitetno oljčno olje uporablja za solate in prelive, kjer ga uživamo surovega, cenejše pa naj bi uporabili za kuhanje, ne drži. Bolj ko je olje sveže, lažje prenaša toplotno obdelavo in ne izgublja na kvaliteti, zato je tudi hrana, ki je pripravljena z njim, bolj okusna in zdrava.

Hranite ga lahko tudi v plastenkah
Oljčno olje je lahko shranjeno v stekleni ali v plastični embalaži. To ne igra nobene vloge. Svetuje pa se, da je embalaža temna, da svetloba ne spremeni strukture olje, ali shranjena v temnem prostoru.

Pri segrevanju se kvaliteta olja ne izgubi
Raziskave so pokazale, da oljčno olje ohranja svojo kvaliteto tudi takrat, ko ga segrejemo do 200 stopinj Celzija, kar pomeni, da ga lahko uporabljate tudi za kuhanje. Seveda pa morate vedeti, da je bolj kalorično od rastlinskega olja. Je pa tudi veliko bolj zdravo, saj vsebuje antioksidante.

In kakšen okus ima pravo oljčno olje? Če je zares čisto in sveže, potem ima grenak okus.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.