Največje napake, ki jih nehote počnemo pri pripravi zajtrka

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu in dober začetek za zdravje in odlično počutje. A mnogokrat nehote počnemo napake pri hranjenju. Preberite, katere so in jih ne počnite več.
Jejte uravnoteženo hrano, jejte manjše obroke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jejte uravnoteženo hrano, jejte manjše obroke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če je vaš zajtrk kakovosten, potem boste imeli dovolj energije za ves dan. Če jeste že zjutraj hrano, ki ni primerna, bo dan slabši, saj se ne boste počutili najboljše. Zelo pomembno je, kaj in kako jeste.

Popoln zajtrk je sestavljen iz proteinov in vlaknin, ki omogočajo dovolj energije za telo, za možgane. Prav tako pa izboljšujejo počutje, zdravje, preprečujejo debelost. Res je, če je zajtrk tako kot mora biti, čez dan ne boste občutili volčje lakote ali potrebe po sladkem. Veliko lažje boste tudi naslednje obroke sestavili iz zdravih živil in količinsko zadostno za energijo, ne pa prevelike, ki le redijo.

Katere pa so najpogostejše in največje napake, ki jih počnemo pri prehranjevanju?

Z zajtrkom čakamo predolgo
Če pojeste prvi obrok šele nekaj ur potem, ko vstanete, če se vam želodec že dlje časa neusmiljeno oglaša, potem je več možnosti, da se pri obroku ne boste mogli nadzorovati in bo ta sestavljen iz kalorične bombe. Zato nikoli ne smete jesti zajtrka šele takrat, ko ste zares že sestradani. Pojejte ga uro, največ dve potem, ko vstanete.

Brez proteinov
Če svoj prvi obrok pojeste na poti v službo, nekje zunaj, spotoma, potem ta največkrat vsebuje kavo z mlekom ali kapučino in morda kak rogljiček ali mafin. To je vsekakor super kombinacija za naše lačne oči in želodec, a žal primanjkuje zelo pomembnih beljakovin oziroma proteinov. Študije so dokazale, da zajtrk, ki temelji na zadostni količini beljakovin, uravnava krvni sladkor in krvni tlak. Prav tako pa preprečuje napade lakote, željo po sladkem. Zato poskušajte začeti dan z beljakovinami. To je lahko jogurt, trdo kuhano jajce in jabolko, oreščki, semena …

Uživamo napačne maščobe
Četudi je dejstvo, da naše telo potrebuje maščobe za nemoteno delovanje, pa z njimi ne smemo pretiravati. Zelo pomembno je tudi, kakšne maščobe izbiramo. Jejte zdrave maščobe, te boste našli v oljčnem olju, avokadu, oreščkih, ribah …

Pretiravanje s sokovi
Sadni sokovi so dober začetek dneva. Ampak, nikakor ne kupljeni, ki vsebujejo dodaten sladkor. Tudi sicer ne pretiravajte s sadjem. Če že, izbirajte eno vrsto sadja, pripravljajte torej sok le iz ene vrste sadežev. Naslednji dan pa iz druge. Jejte grenivke, limone, kisla jabolka, kivije. To je sadje, ki ne zakisli organizma.

Če pa kupujete sadne sokove, potem morate vedeti, da je v njih najbrž tudi dodan sladkor, da niso izdelani le iz sadja. Če ima doma iztisnjeni sok ene pomaranče 60 kalorij, ima kupljeni vsaj še enkrat toliko.

Brez umetnih sladil
Umetna sladila lahko porušijo ravnovesje bakterij v želodcu in povečajo željo po sladkem. Če ne morete zjutraj spiti kave brez dodanih sladil, jo sladkajte raje s cimetom.

Močni in težki obroki
Če jemo velike obroke, če so ti obroki polni kalorij, potem s tem upočasnjujemo metabolizem in obremenjujemo naše telo. Zato izbirajte uravnoteženi obrok, ki vsebuje zadosti beljakovin in manj ogljikovih hidratov. Jejte manjše obroke, izbirajte zdrava živila.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Zakaj je vitamin D pozimi še posebej priporočljiv za starejše

Zima je čas, ko mnogi ljudje zaradi manjše izpostavljen...

Naravne rešitve za boljše počutje v zimskih mesecih

Sezonska afektivna motnja, znana tudi kot sezonska depr...

Iz Jožičine kuhinje: Zagrebške kremšnite s čokolado

Kdor ima rad sladko, nima nikoli dovolj. Jaz sem že ena...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Iz Jožičine kuhinje: Išlarji

Posladkajte sebe in svoje najdražje s slastnimi išlarji...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Prazniki brez slabe vesti: kako jesti zdravo v prazničnem času

Praznični čas je za mnoge obdobje veselja, druženja in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.