Največje znižanje števila brezposelnih letos

Ob koncu maja letos je bilo pri Zavodu prijavljenih 118.576 brezposelnih, 2.756 oseb oziroma 2,3 odstotkov manj kot aprila. To je največje znižanje števila brezposelnih v letošnjem letu. V primerjavi z aprilom se je brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda. Od 9.682 brezposelnih, ki jih je maja Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.464 oseb, kar je 1,9 odstotka več kot aprila in 38,4 odstotkov več kot maja lani.
V maju je bilo največje znižanje števila brezposelnosti letos. (foto: www.sxc.hu)
V maju je bilo največje znižanje števila brezposelnosti letos. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gibanje brezposelnosti
Maja se je brezposelnost še naprej zmanjševala. Ker se je pri Zavodu prijavilo manj brezposelnih kot v aprilu, več pa se jih je zaposlilo, so zabeležili največje medmesečno znižanje števila brezposelnih v letošnjem letu. Ob koncu maja 2013 je bilo pri Zavodu prijavljenih 118.576 brezposelnih, 2.756 oseb oziroma 2,3 % manj kot aprila, v primerjavi z majem 2012 je bila brezposelnost večja za 11,0 %. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo pri Zavodu prijavljenih v povprečju 122.172 brezposelnih oseb, kar je 9,5 % več kot v primerljivem obdobju leta 2012.

Maja 2013 se je na novo prijavilo 6.926 brezposelnih, kar je 15,4 % manj kot aprila in 6,9 % več kot maja 2012. Med novoprijavljenimi je bilo 823 iskalcev prve zaposlitve, 1.670 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.417 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

V letošnjih prvih petih mesecih se je pri Zavodu na novo prijavilo 46.007 brezposelnih, kar je 18,7 % več kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (24.976), prijavilo se je še 5.595 iskalcev prve zaposlitve ter 9.573 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je pri Zavodu prijavilo za 52,8 % več iskalcev prve zaposlitve, 24,5 % več brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa se je prijavilo za 1,7 % več.

Od 9.682 brezposelnih oseb, ki jih je maja Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.464 oseb, kar je 1,9 % več kot aprila in 38,4 % več kot maja lani. V letošnjih prvih petih mesecih se je iz evidence odjavilo skupaj 45.492 brezposelnih, od teh 29.973 zaradi zaposlitve, kar je 9,1 % več kot v primerljivem obdobju leta 2012.

Maja 2013 se je v primerjavi z aprilom brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda. Bolj kot na ravni države se je število brezposelnih znižalo v Območnih službah Ptuj (-5,2 %), Murska Sobota (-4,3 %), Sevnica (-3,5 %), Kranj (-2,9 %) in Velenje (-2,9 %).

Od lanskega do letošnjega maja se je brezposelnost najbolj povečala v območnih službah: Ljubljana (za 17,9 %), Nova Gorica (za 15,7 %), Koper (za 15,5 %) in Celje (za 11,8 %). Večja kot pred letom je bila tudi v ostalih območnih službah, razen v Območni službi Murska Sobota, kjer je bilo brezposelnih 1,0 % manj oseb kot pred letom.
Struktura brezposelnosti

Ker se je maja glede na april pri Zavodu prijavilo manj brezposelnih, ki iščejo prvo zaposlitev, in manj brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, kar je običajno za to obdobje leta, se je v strukturi zmanjšal delež brezposelnih v starosti od 15 do 29 let, povečala pa sta se deleža starih od 30 do 39 let in starejših od 50 let. Poleg tega so se povečali deleži dolgotrajno brezposelnih, trajno presežnih delavcev oz. brezposelnih zaradi stečajev, žensk, brezposelnih s terciarno izobrazbo in s srednjo splošno oz. strokovno izobrazbo.

Primerjava letošnje in lanskoletne majske strukture brezposelnosti pa kaže, da je letos med brezposelnimi več žensk, več brezposelnih v starosti od 15 do 29 let in od 30 do 39 let, večji je tudi delež iskalcev prve zaposlitve. V izobrazbeni strukturi glede na rast izstopa delež brezposelnih s terciarno izobrazbo, ki se je povečeval v večini predhodnih mesecev, prav tako je večji kot pred letom delež brezposelnih s srednjo splošno oz. strokovno izobrazbo, medtem ko sta se deleža brezposelnih brez strokovne izobrazbe in brezposelnih s poklicno izobrazbo zmanjšala.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.