Pred vrati je sezona kislega zelja. To zdravilno živilo naj bo čim večkrat na vašem jedilniku, če je le mogoče – surovo. In ko boste prebrali, kako zdravilno je, kako močan vpliv ima na naše telo, ga boste veliko raje jedli.
Ureja prebavo
Kislo zelje vsebuje vlaknine, ki zelo ugodno vplivajo na naš prebavni trakt. Čisti in krepi črevesje, preprečuje napihnjenost, vetrove, odpravlja zaprtost. Če je kislo zelje pogosto na jedilniku, lahko z njim preprečimo tudi razvoj raka na črevesju in želodcu.
Povečuje energijo
Kislo zelje vsebuje veliko železa in zato povečuje energijo, pospešuje kroženje krvi in metabolizem. Prav tako pa preprečuje anemijo, prežene utrujenost in glavobol.
Krepi imunsko odpornost
Zelje vsebuje tudi veliko vitamina C in zato zelo pomaga pri izboljševanju imunske odpornosti. Odlično je tudi za pomlajevanje notranjih organov, zdravi kožo in jo naredi še bolj mladostno.
Krepi kosti
Kislo zelje vsebuje vitamin K, ki je ključen za zdravje kosti. Ta vitamin preprečuje razvoj osteoporoze.
Zmanjšuje vnetja
Kislo zelje vsebuje številne antioksidante, ti delujejo na naše telo tako, da zdravijo vnetja in jih preprečujejo.
Preprečuje nastanek raka
Številni močni antioksidanti so odgovorni tudi za to, da uničujejo rakave celice. Kislo zelje je odličen borec proti mnogim vrstam raka.
Krepi srce
Visoka vsebnost vlaknin je dobrodošla za zdravje srca. Kislo zelje uravnava holesterol in znižuje raven nevarnega, pozitiven učinek ima tudi na krvne žile.
Izboljšuje vid in kožo
Kislo zelje pa vsebuje tudi vitamin A, ta je nepogrešljiv za zdravje kože in za dober vid. Vitamin A preprečuje razvoj degeneracije starostne pege, zdravi kožo in ji vrača elastičnost.
Več kot dovolj razlogov, da bo kislo zelje že danes na vaši mizi, kajne?