Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih najljubših začimb je, da jih vložite v olje in naredite aromatizirano olje.
	Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Aromatizirana olja so zares pika na i v vašem gospodinjstvu. Naredite lahko olje s čilijem, baziliko, materino dušico. Takšna olja pa lahko uporabljate za prelive, solate, odlično se podajo zraven pečenih rib, mesa, zelenjave, tudi pice.

Priprava aromatiziranega olja
Uporabite lahko katerokoli začimbo, s pripravo boste ohranili njen okus in vonj, ki vas bo spremljal tudi v zimskem času. Uporabite tisto začimbo, ki jo imate radi, morda takšno, ki je le kratek čas sveža.

Nato začimbo, ki ste jo izbrali, naberite, očistite in na kratko blanširajte. Na tak način bo ostal vonj in okus. To še posebej pomembno za rastline kot so rožmarin, materina dušica. Če boste uporabili peteršilj ali koriander, blanširanjem ni obvezno.

Preberite tudi: Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Postopek izdelave
Olje s koriandrom
Potrebovali boste dve skodelici svežega koriandra, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Olje in koriander zmešajte skupaj in mešajte z mešalnikom, dokler ne dobite pire. Nato precedite skozi gazo, nalijte v steklenico, dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem.

Olje z baziliko
Potrebovali boste dve skodelici sveže bazilike, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Baziliko najprej blanširajte za deset sekund, nato jo takoj dajte v posode, kjer imate mrzlo vodo in led, nato jo odcedite in posušite.
Ponovite postopek iz prvega recepta.

Peteršiljevo olje
Potrebovali boste skodelico svežega peteršilja, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika, nato nalijte v steklenico in hranite v hladilniku.

Olje s čilijem
Če bi radi pripravili pekoče čilijevo olje, pa je postopek zelo enostaven. Vzemite nekaj čilijev, operite jih in posušite, prerežite na polovico. Nato nalijte sončnično ali oljčno olje v stekleničko, dodajte čili in dobro zaprite. Shranite na hladnem in temnem. Pustite dva tedna, nato lahko pričnete uporabljati.

Preberite tudi: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.