Naredite sami: Aromatizirano olje

Eden izmed najboljših načinov, da ohranite okuse svojih najljubših začimb je, da jih vložite v olje in naredite aromatizirano olje.
	Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Aromatizirano olje lahko naredite iz svojih najljubših zelišč. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Aromatizirana olja so zares pika na i v vašem gospodinjstvu. Naredite lahko olje s čilijem, baziliko, materino dušico. Takšna olja pa lahko uporabljate za prelive, solate, odlično se podajo zraven pečenih rib, mesa, zelenjave, tudi pice.

Priprava aromatiziranega olja
Uporabite lahko katerokoli začimbo, s pripravo boste ohranili njen okus in vonj, ki vas bo spremljal tudi v zimskem času. Uporabite tisto začimbo, ki jo imate radi, morda takšno, ki je le kratek čas sveža.

Nato začimbo, ki ste jo izbrali, naberite, očistite in na kratko blanširajte. Na tak način bo ostal vonj in okus. To še posebej pomembno za rastline kot so rožmarin, materina dušica. Če boste uporabili peteršilj ali koriander, blanširanjem ni obvezno.

Preberite tudi: Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Postopek izdelave
Olje s koriandrom
Potrebovali boste dve skodelici svežega koriandra, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Olje in koriander zmešajte skupaj in mešajte z mešalnikom, dokler ne dobite pire. Nato precedite skozi gazo, nalijte v steklenico, dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem.

Olje z baziliko
Potrebovali boste dve skodelici sveže bazilike, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Baziliko najprej blanširajte za deset sekund, nato jo takoj dajte v posode, kjer imate mrzlo vodo in led, nato jo odcedite in posušite.
Ponovite postopek iz prvega recepta.

Peteršiljevo olje
Potrebovali boste skodelico svežega peteršilja, pol skodelice oljčnega olja, pol skodelice sončničnega olja.
Sestavine zmešajte s pomočjo mešalnika, nato nalijte v steklenico in hranite v hladilniku.

Olje s čilijem
Če bi radi pripravili pekoče čilijevo olje, pa je postopek zelo enostaven. Vzemite nekaj čilijev, operite jih in posušite, prerežite na polovico. Nato nalijte sončnično ali oljčno olje v stekleničko, dodajte čili in dobro zaprite. Shranite na hladnem in temnem. Pustite dva tedna, nato lahko pričnete uporabljati.

Preberite tudi: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.