Čemaževa kremna juha s krompirjem
Kremne juhe so vedno dobrodošle! Čemaž se dobro ujema s krompirjem, zato si za okusno čemaževo juho pripravimo naslednje sestavine:
1 šopek svežih listov čemaža
5 krompirjev
1 liter zelenjavne jušne osnove
malo muškatnega oreščka
sol in poper
Krompir olupimo, operemo in narežemo na na kocke. Položimo ga v večji lonec in nalijemo toliko vode, da je ves krompir prekrit. Solimo, zavremo in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
V drugi posodi zavremo zelenjavno jušno osnovo, dodamo opran in odcejen kuhan krompir in čemaž. Nekaj vejic čemaža prihranimo za dekoracijo. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še pet minut.
Ko so vse sestavine kuhane, juho s krompirjem in čemažem odstavimo z ognja in jo s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Začinimo s soljo. poprom in muškatnim oreščkom.
Preden juho postrežemo, jo povrhu potresemo z drobno narezanimi čemaževimi listki.
Čemaževa juha s sojino omako
Ideja za pomladno kosilo.
Za čudovito pomladno juho s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:
šopek svežih čemaževih listov
velika žlica olivnega olja
malo sojine omake (namesto soli)
malo svežega peteršilja in malo bazilike
Čemaževe liste na drobno narežemo in jih na hitro popražimo na hladno stiskanem olivnem olju. Prilijemo približno pol litra vode in kuhamo toliko časa, da se listi zmehčajo. Tik pred koncem kuhanja dodamo sojino omako, ter na drobno narezan peteršilj in baziliko. Pomladno juho ponudimo s kosom rženega kruha.
Najboljša čemaževa juha s kislo smetano
Namig za kosilo.
Za 4 porcije kremne juhe s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:
malo hladno stiskanega olivnega olja
1 čebula
2 krompirja
približno 1 liter čiste, zelenjavne juhe
1 šopek svežih čemaževih listov
5 žlic kisle smetane
sol in poper
Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem na rahlo popražimo čebulo. Dodamo narezan krompir in ga skupaj s čebulo pražimo približno tri minute. Vse skupaj zalijemo z zelenjavno juho ali z jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se krompir do mehkega skuha. Medtem pripravimo sveže liste čemaža. Na hitro jih oplaknemo z mrzlo vodo in drobno sesekljamo.
Ko je krompir kuhan, mu dodamo čemaž in kuhamo še toliko časa, da se čemaževi listi malo zmehčajo. Nato ponev odstavimo z ognja in vsebino gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Juho še za nekaj časa postavimo nazaj na ogenj in vmešamo majhno žličko hladno stiskanega olivnega olja. Po okusu popramo in solimo, kislo smetano dodamo tik pred serviranjem.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.