Neverjetno: Kako nastane rak?

Vsa rakava obolenja se vedno začnejo v samo eni celici. Kljub temu, da je naše telo sestavljeno iz več kot sto bilijonov (milijon milijonov) celic, uspe rakava celica vplivati na ostale celice in celotno telo. Kako to? Kakšne nadnaravne sposobnosti imajo rakave celice?
Vsa rakava obolenja se vedno začnejo v samo eni celici. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Vsa rakava obolenja se vedno začnejo v samo eni celici. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Navadno imamo ravno pravo število celic določenega tipa (možganska celica, kožna celica, jajčna celica itd.). Celice namreč izločajo signalne molekule, s katerimi nadzorujejo število in pogostost celičnih deljenj. Če je katerikoli signal napačen, nepopoln ali pogrešan, začnejo celice nenadzorovano rasti in se prekomerno množiti, zaradi česar začne nastajati tvorba celic, ki jo imenujemo tumor. Nekatere vrste rakavih obolenj, kot je na primer levkemija, se začnejo iz krvnih celic. Te ne oblikujejo trdnega tumorja. Rakave celice začnejo nastajati v krvi, včasih tudi v kostnem mozgu. Da pa se rakave spremembe sploh začnejo dogajati, so potrebne določene genetske spremembe ene ali večih celic.

Pomen genov pri celični delitvi
Različni tipi celic opravljajo različna dela, vendar so si v osnovi zelo podobni. Vse celice imajo kontrolni center, ki se imenuje celično jedro. Znotraj celičnega jedra se nahaja dolga molekula DNK, ki vsebuje na tisoče genov, kjer so zakodirana navodila, ki celici povedo kako naj deluje, katere signalne molekule naj izloča, kdaj in v kakšnem številu naj se celica deli in tudi kdaj naj odmre.

Geni se med celicami spreminjajo (mutacije)
Geni zagotavljajo, da celice pravilno rastejo in se kontrolirano množijo. Med delitvijo celic se podvoji in razdeli tudi molekula DNK. Včasih med delitvijo na molekuli DNK nastanejo določene spremembe, ki jih imenujemo mutacije. Mutacija nastane, če se genetski zapis spremeni, podvoji, ali izgubi. Mutacije se zgodijo naključno med delitvijo celic. Veliko takih mutacij ne predstavlja bistvenih sprememb za celico, nekatere pa povzročijo, da celica več ne razume genetskih navodil. Rezultat napačnih navodil je lahko nefunkcionalen protein, ki ne opravlja več svojega dela, napačne signalne molekule ali ukaz, da se celica začne nenadzorovano množiti. Da zdrava celica postane rakava, je potrebnih več mutacij. Do pojava prvih simptomov raka lahko preteče tudi več let od trenutka, ko je prišlo do prvih mutacij in poškodbe celic.

Nastanek genetskih mutacij
Mutacije nastanejo naključno med delitvijo celic. Nastanejo lahko tudi med normalnimi procesi znotraj celice ali zunaj nje zaradi škodljivih ultravijoličnih žarkov, kemikalij ali na primer cigaretnega dima. Nekateri geni se poškodujejo vsak dan, vendar imajo celice dober mehanizem za popravljanje tovrstnih napak. Čez čas se število teh napak poveča, če pa se celica še nenadzorovano množi, je sposobnost popravljanja genetskih napak okrnjena.

Lahko raka podedujemo?
Nekateri lahko genetske mutacije podedujejo in so zato bolj dovzetni za razvoj raka. Znanstveniki so že identificirali gene, ki so pomembni na primer za celično rast in sposobnost popravljanja genetskih napak. Odkrili so tudi genetske variacije, ki povečujejo tveganje za različne tipe rakavih obolenj, kot so rak dojk, rak jajčnikov ali rak debelega črevesa in danke, katere lahko danes pregledamo pri vsakem posamezniku in tako izvemo kako dovzeten je za razvoj te bolezni.

Kako naj vem kaj se dogaja v mojem telesu?
Geni, hormoni in drugi molekulski označevalci v našem telesu imajo pomembno vlogo pri nastanku bolezni. Informacije o dovzetnosti za nastanek genetskih mutacij pomagajo vsakemu posamezniku in njegovemu zdravniku, ki je bolj pozoren na prve simptome bolezni in bolezen zaustavi še predno bi se ta razvila v celoti. Živimo v informacijski dobi, kjer smo obkroženi z neverjetno količino podatkov, ki nam večinoma ne koristijo kaj dosti. Ključni podatki o delovanju našega telesa, informacije o trenutnem zdravstvenem stanju in tudi podatki o podedovanih lastnostih in naših temeljih, s katerimi smo prišli na svet pa velikokrat ostanejo nerazkriti in se največkrat pokažejo navzven, v realnosti, v obliki bolezni.

Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.