Potrebujete:
30 snežno belih bezgovih cvetov (ali več)
3 l vode + 2 dcl (zato, da boste dobili na koncu točno 5 l sirupa)
3 kg sladkorja
6 dkg citronske kisline (citronke)
1 veliko pest osmukanih listov mete (kakršnekoli...poprove, limonine..)
2 limoni
1 pomaranča
10 dkg sveže nabranih malin
Priprava:
Vodo nalijte v večjo posodo, dodajte sladkor ter zavrite.
Odstavite s štedilnika, dodajte citronko in temeljito premešajte, da se ves sladkor raztopi. Ohladite do polovice in šele sedaj dodajte meto, da se iz nje lažje izločijo eterična olja. Ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (obvezno s škarjami prej odstranite stebelca - zeleni del), kolobarje limon, pomaranče in maline, ki jih nekoliko pretlačite. Dobro premešajte, pokrijte s prtičkom, da "diha" in za 72 ur pustite, da se opravi maceracija, to je namakanje malininih kožic, da spustijo čim več barve (občasno premešajte).
Nato sirup precedite skozi zelo gosto gazo in dobro iztisnite kolobarje limon pomaranče ter bezgovih cvetov in ostanek malin. Nalijte skozi gosto cedilo v sterilne steklenice (prazne steklenice prej za 20 minut potisnite v segreto pečico na 80 stopinj) in dobro zatesnite.
Hranite v temnem in hladnem prostoru.
NASVET: če želite, da bo sirup obstojnejši daljši čas, ga pred polnjenjem segrejte do vrenja (zavreti ne sme!!!).
Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno osvežitev.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.