Ni res, meso ni škodljivo!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 28.2.2014
O mesu kroži mnogo neresnic. Mesojedce bodo novice, ki so opisane v prispevku razveselile, vegetarijance pa razjezile. Meso ni zdravju škodljivo.
Ali jeste meso ali ne, je popolnoma vaša odločitev! (foto: www.123rf.com)
Ali jeste meso ali ne, je popolnoma vaša odločitev! (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
O tem, ali je meso zdravo ali škodljivo, je napisano že mnogo. Nekateri trdijo, da je meso nujno, drugi, da ni. Tuji medij Business Insider.com je objavil prispevek o tem, zakaj je meso zdravo in kateri miti o njem ne držijo. Preberite jih, odločitev, ali ga boste jedli ali ne, pa je seveda vaša!

Meso trohni in gnije v našem črevesju
Nekateri trdijo, da se meso v našem črevesju ne more dobro prebaviti in zato tam gnije. To je neumnost, piše Business Insider. Meso se v želodcu razgrajuje s pomočjo želodčnih kislin in prebavnih encimov. V črevesju se proteini delijo na aminokisline, masti pa na maščobne kisline. Vse to se absorbira v krvni obtok, kar pomeni, da se meso v celoti prebavi.

Meso vsebuje škodljivo mast in nezdravi holesterol
Dokazano je, da maščoba iz mesa ni škodljiva. Tudi mastno meso ni zdravju škodljivo. Mast ne povzroča maščobnih oblog, ampak se pretvori v energijo. Holesterol v mesu je potreben za človeško telo.

Meso povzroča bolezni srca in sladkorno tipa 2
Bolezni srca in sladkorna bolezen so bolezni modernega časa. Meso jemo že milijone let. Raziskava je pokazala, da meso ne povzroča teh bolezni.

Rdeče meso povzroča raka
Res je, da prekomerno uživanje mesa povečuje možnost za nastanek rakavih obolenj. A raziskava, ki so jo opravili, je pokazala, da ni nobenih povezav med rakom in rdečim mesom. Bolj je pomembno, kako meso pripravljate. Preveč zapečeno meso povzroča rakava obolenja, zato se vam ni potrebno izogibati rdečemu mesu, ampak preveč zapečenemu.

Ljudje so rastlinojedci
Ni res. Četudi so nekoč ljudje bili le rastlinojedci, se je danes človeško telo in prebavni sistem privadilo na prebavljanje mesa. Hrana, ki so jo jedli nekoč, nam ne ustreza več.

Meso nima učinka na zdravje
Tudi to ne drži. Četudi ga ne jeste, to še ne pomeni, da ni dobro za zdravje. Meso vsebuje proteine, vitamine B12, keratin in ostale sestavine, ki so za človeško telo nujno potrebne.

Meso redi
Meso vsebuje maščobo, ampak to ne pomeni, da se boste zaradi tega redili. Vsebuje namreč tudi proteine, ki izboljšujejo metabolizem. Pomembno je, da znate meso pravilno kombinirati z ostalimi živili. Če ga jeste v manjših količinah, skupaj z zelenjavo, se ne boste zredili, dobili boste mnogo hranljivih snovi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Piščančje jedi na žlico so okusne, krepke in verjetno b...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.