Nova odkritja: Ta živila povzročajo raka!

Nedavna velika študija je pokazala, katera živila povzročajo raka. Strokovnjaki svetujejo: »Opozorila jemljite resno. Ne jejte jih več!«
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Francoski znanstveniki so v svoji veliki študiji "France NutriNet-Santé" analizirali prehranske navade več sto tisoč ljudi. Podrobno so pregledali tudi več kot 3300 prehranskih artiklov in ugotovili, kakšen vpliv imajo na zdravje ljudi.

Ugotovili so, da predelana živila negativno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo že pripravljene jedi, polivke za testenine, kolači, sladkarije, mnoga živila, ki vsebujejo razne arome, barvila, soli, ojačevalce okusa, vonja, konzervanse, sladkorje.

Ugotovili so, da največjo škodo zdravju naredijo prav predelana živila. Ta povzročajo raka dojke in raka debelega črevesja.

Dokazali so, da imajo tiste ženske, ki jedo predelana živila, za kar 23 odstotkov večjo možnost, da bodo zbolele za rakom dojke. V menopavzi pa se ta odstotek še zviša, in sicer na 38 odstotkov. Prav tako se pri moških in ženskah, ki imajo slabše prehranjevalne navade, poviša možnost za nastanek raka debelega črevesja za kar 27 odstotkov. Zanimivo pa je tudi, da študija ni pokazala povezave med prehrano in rakom prostate.

Katera živila spadajo med najbolj rizična? Strokovnjaki svetujejo, da se jih izogibate oziroma jih jeste v majhnih količinah:
Gazirane pijače, pakiran kruh, margarina, keksi, sladki in slani prigrizki, predelani kosmiči za zajtrk, čokolada, energijske ploščice, energijske pijače, aromatizirano mleko, pripravljene jedi, pripravljene omake, instant rezanci in testenine, predelano ribje meso (ribje palčke), razni praški za hujšanje, piščančji medaljoni, predelani mesni izdelki, instant juhe, živila, ki vsebujejo velik odstotek sladkorja, olja, masti, soli.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.