Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregli s kruhom, namazanim s kostanjevo marmelado, ter vam za povrh za žejo postregli še s kostanjevim pivo?
Kostanj je več kot le jesenska poslastica. (Vir: Freepik)
Kostanj je več kot le jesenska poslastica. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Napačno je naše splošno vedenje o kostanju in prepričanje, da je le pravi, domači kostanj – tisti, ki ga pečejo v rjavo-zelenih kolibicah po naših mestih – nekaj vreden, tisti večji, okrogli divji kostanj pa da je dober le za izdelavo figuric, ki jih v teh jesenskih mesecih ustvarjajo otroci.

Resnica pa je, da je veliko bolj kot domači kostanj uporaben prav divji kostanj. Kar pomislite malo: domači kostanj jemo pečenega ali kuhanega, nekatere gospodinje pa iz njega pričarajo še okusen pire (s smetano!) ali pa, mmm, okusno kremo za kostanjevo torto. Konec. Ali pa vam je na misel padla še kakšna uporabna lastnost domačega kostanja?

Preberite tudi: Nasveti za popolno pečen kostanj

Seme v diplomatski pošti

Divji kostanj je, v nasprotju s splošnim prepričanjem, da izvira iz Indije ali Severne Amerike, doma iz južnega dela Balkana. K nam je prišel leta 1576 z diplomatsko pošto iz Carigrada.

Divji kostanj se ne imenuje zato, ker bi rasel divje (samoraslo) v naravi, ampak preprosto zato, ker (v glavnem) ni primeren za prehrano ljudi in večine živali. Kmetje z njim sicer hranijo govedo, svinje in konje, lovci pa divjad.

Turki so torej zaslužni, da naše parke in vrtove krasijo do trideset metrov visoka drevesa, ki se obdržijo tudi več kot dvesto let. Divji kostanj je sčasoma postal najbolj priljubljeno drevo v drevoredih parkov po vsej Evropi, cenjen pa je tudi pri kmetih in gostincih, saj z dvorišča odganja mrčes ter nudi obilno senco. Zelo spoštovan in priljubljen je v jugovzhodni Evropi, kjer raste vse tja do Kavkaza in naprej do Himalaje, pogosto pa ga lahko vidimo tudi v Mehiki in Severni Ameriki.

Različni narodi divji kostanj ter lastnosti njegovih plodov, listov in lubja uporabljajo na različne načine. V Ameriki in na Kitajskem so ribiči z zmletim lubjem divjega kostanja omamljali ribe, v Indiji so z njegovim oljem zdravili revmatizem, na Japonskem pa vnete oči konj.

Lubje je najbolje nabirati marca, divji kostanj cveti aprila in maja, liste za zdravilske potrebe pa nabirajo od junija do avgusta, vsem tako znano rjavkasto seme pa od septembra do oktobra.

Imate hemoroide, umazano srajco in slabo erekcijo?

Farmacevti lubje uporabljajo za zbijanje vročine bolnikov in odganjanje črevesnih zajedavcev. Različno pripravljeni čaji pomirjajo, uspavajo ali pa poživljajo. Iz razmeroma velikih rjavih semen, ki jih varuje zelena bodičasta lupina, pridobivajo tudi tanin. Izvleček uspešno izkorišča farmacevtska industrija, odličen pa je tudi v usnjarstvu za strojenje kož.

Naše babice so moko divjega kostanja v časih lakote pomešale s pšenico ali ržjo ter ga tako uporabile tudi za peko kruha, iz semen pa so izdelovali še olje in škrob ter – ja, sila kola lomi – celo alkohol. Še danes lahko v kakšnem domačem bifeju na Korziki naročite kostanjevo pivo – natakarju recite le magično besedo »La pietra!« – na željo pa vam bodo postregli tudi s kakšnim namazom iz divjega kostanja ali celo marmelado.

Ljudski zdravilci zagotavljajo, da je divji kostanj učinkovit pri zdravljenju žilnih sten, vnetih ven in razširjenih kapilar, saj stene krepi in omogoča lažji pretok krvi. Izvlečke divjega kostanja uspešno uporabljajo pri zdravljenju krčnih žil, medicina pa ga uporablja tudi za zdravljenje hemoroidov, aken, celulita in sončnih opeklin.

Preberite tudi: Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Zdravilci zdrobljenega v prah priporočajo za zdravljenje vnete ustne votline, pri prehladnih obolenjih, obolenjih bronhijev, pljuč in črevesja. Divji kostanj odpravlja tudi zmečkanine in otekline, njegov prah je učinkovit pri ozeblinah in zlomih, čaj iz skorje in plodov pa naj bi ublažil težave pri povečani prostati, notranjih krvavitvah, belem toku in kronični driski. Prav prišel naj bi tudi pri vnetju ali razširjenih venah, tinktura pa je delotvorna pri živčnih bolečinah in revmi. Bojda alkoholni izvleček plodov povečuje celo moško spolno moč, zato ponekod moški nosijo v žepih kostanjevo seme …

Naravni detergent in les za posebne priložnosti

Divji kostanj vsebuje tudi saponin escin, ki se v vodi peni kot detergent. Zato so ga nekdaj zmletega v moko uporabljali za pranje nežnih tkanin, starejše gospe pa se še spominjajo svojih babic, ki so z njegovim lugom prale posodo.

Nekoč so telegrafske drogove večinoma postavljali iz debel domačega kostanja, ker je njegova sredica zelo trdna in obstojna. Mizarji nad kostanjem sicer niso najbolj navdušeni, saj njegov les ni najboljši. Uporabljajo ga za pridobivanje oglja, iz njega pa ponekod izdelujejo le še korita in cokle.

Kostanj – tradicija, zdravje in vonj po jeseni

Če vam je lazenje za pravim, jedilnim kostanjem, ki ga boste spekli v domači ponvi, po kotlinah in hribovju prenaporno, ga še vedno lahko že toplega in dišečega »naberete« pri uličnih kostanjčarjih, ki že kurijo oglje po vogalih večjih mest.

Divji kostanj pa ostaja simbol jeseni, zdravilna zakladnica in celo skrivna sestavina piva.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

kostanj kostanjevo pivo jesen
Morda te zanima tudi:

Danes se je začel že 24. Festival za tretje življenjsko obdobje

Danes se je v Cankarjevem domu začel največji slovenski...

Konec septembra že 24. Festival za tretje življenjsko obdobje

Ljubljana, 10. september 2025 – Konec septembra se v Ca...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.