Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 16.10.2024
Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astringentnimi lastnostmi, zaradi katerih je še posebej učinkovit pri težavah z venami, kot so krčne žile in hemoroidi. Glavna učinkovina, ki jo najdemo v plodovih, je escin - saponinski glikozid, ki krepi tonus venskih žil. To pomaga izboljšati pretok krvi, zmanjšati otekanje in občutek teže v nogah.
Izjemen dar narave - divji kostanj, naravni zaveznik pri težavah z venami. (Foto: Pixabay.com)
Izjemen dar narave - divji kostanj, naravni zaveznik pri težavah z venami. (Foto: Pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) je je samoniklo drevo iz družine kostanjevk, ki krasi naše parke in ulice po večjem delu Evrope. Čeprav ga mnogi poznamo le po njegovih dekorativnih lastnostih, se prava vrednost divjega kostanja skriva v njegovih plodovih. Ti so v ljudskem zdravilstvu že dolgo časa cenjeni predvsem zaradi svojih koristnih učinkov na venski sistem.

Moč naravnega zdravljenja za vene

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astringentnimi lastnostmi, zaradi katerih je še posebej učinkovit pri težavah z venami, kot so krčne žile in hemoroidi. Glavna učinkovina, ki jo najdemo v plodovih, je escin - saponinski glikozid, ki krepi tonus venskih žil. To pomaga izboljšati pretok krvi, zmanjšati otekanje in občutek teže v nogah. Escin je zato pogosto vključen v mazila in gele za zunanjo uporabo, ki lajšajo simptome kroničnega venskega popuščanja.

Uporaba divjega kostanja je primerna tako za preventivo kot za kurativo. Če imate nagnjenost h krčnim žilam, je smiselno, da pričnete z uporabo pripravkov iz divjega kostanja še preden se težave pojavijo. To še posebej velja za tiste, ki imajo povečano tveganje za nastanek krčnih žil, na primer zaradi dolgotrajnega sedenja, nosečnosti ali genetske predispozicije.

PREBERITE TUDI: Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Priprava tinkture in olja

Za tiste, ki bi radi sami pripravili naravne pripravke iz divjega kostanja, sta med najbolj priljubljenimi tinktura in macerat (olje).

Foto: Freepik.com

Divji kostanj je odličen zaveznik pri lajšanju težav z venami (Foto: Freepik.com)

Tinktura divjega kostanja

Za izdelavo tinkture potrebujemo plodove divjega kostanja, ki jih narežemo na majhne koščke. Plodove nato prelijemo z vsaj 40% alkoholom, na primer vodko ali domačim žganjem. To je pomembno, da se escin dobro ekstrahira. Kozarec s tinkturo shranimo v temen prostor za približno 3-4 tedne, pri čemer ga občasno pretresemo. Ko je tinktura pripravljena, jo precedimo in shranimo v temne stekleničke.

Notranjo uporabo domačih tinktur odsvetujemo, saj je saponin escin v večjih količinah toksičen in pri domači izdelavi nimamo kontrole nad količino ekstrahiranih učinkovin. Notranja uporaba je vseeno možna, vendar le pod nadzorom izkušenega zeliščarja ali drugega strokovnjaka, ki pozna pravilno odmerjanje.

Macerat (olje) divjega kostanja

Podobno kot tinkturo lahko pripravimo tudi macerat divjega kostanja. Postopek je enak, le da namesto alkohola uporabimo oljčno olje. Olje z divjim kostanjem pustimo stati na sobni temperaturi v temnem prostoru 3-4 tedne, nato pa ga precedimo. Macerat uporabljamo za masažo nog pri težavah s krčnimi žilami ali kot osnovo za mazila in losjone.

PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Pripravite si mazilo ali losjon

Iz macerata in tinkture divjega kostanja v razmerju 1:1 lahko pripravimo »losjon«, ki zaradi vsebnosti alkohola omogoča boljšo penetracijo skozi kožo in deluje tam, kjer je potrebno - na venah. Losjon je dobro pred uporabo rahlo segreti, da se učinkovine bolje absorbirajo.

Foto: Freepik.com

Divji kostanj (Foto: Freepik.com)

Lahko pa iz macerata izdelamo tudi mazilo, ki nam bo koristilo pri težavah s hemoroidi. Mazilo pripravimo tako, da macerat počasi segrevamo v vodni kopeli in mu postopoma dodajamo čebelji vosek, dokler ne dosežemo želene konsistence.

Zaključek

Divji kostanj je naravno zdravilo, ki vam lahko učinkovito pomaga pri različnih težavah, povezanih z motnjami v venskem sistemu - od krčnih žil in hemoroidov do otekanja in občutka težkih nog. Priprava tinkture, macerata, mazila ali losjona iz njegovih plodov je preprosta, poceni in ne zahteva veliko časa. Z redno uporabo teh pripravkov boste poskrbeli za lažje in bolj sproščene noge ter pripomogli k preprečevanju in lajšanju venskih težav. V primeru krčnih žil mazila sicer nanašamo od spodaj navzgor. Priporočljivo je, da so noge pri tem dvignjene.

PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Divji kostanj Krčne žile Vene Hemoroidi
Morda te zanima tudi:

Projekt CrossCare 2.0.: Oskrba starejših in odziv na staranje prebivalstva

V okviru preteklega 23. Festivala za tretje življenjsko...

Bliža se 23. Festival za tretje življenjsko obdobje (vstop prost)

Počasi se približujemo datumu, ko bo odprl vrata največ...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

TELOVADBA: Vaje za izboljšanje simptomov karpalnega kanala (video)

Sindrom karpalnega kanala povzroča neprijetno mravljinč...

Zgodba petih prostorov za bolj kakovostno življenje starejših in ljudi z invalidnostmi

V dvorani Državnega sveta Republike Slovenije je pred k...

Metka Klevišar: ZDRAVNIK, KI GA NOSIMO V SEBI

Medicina res veliko zmore, vedno več in tega smo lahko ...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Eterična olja in prehlad: recepti za pripravke, uporaba in učinki (piše aromaterapevtka)

Številna eterična olja imajo protibakterijsko in protiv...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.