Odpravljajo strupe iz telesa, znižujejo nevarni holesterol, pomagajo pri hujšanju

Sezona te zdrave in nizkokalorične zelenjave se je pričela. Jih imate radi?
Bučke ščitijo srce, znižujejo nevarni holesterol. (foto: pexels.com)
Bučke ščitijo srce, znižujejo nevarni holesterol. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bučke vseh vrst in oblik so tu. So zelo zdrave, pripravimo jih lahko na mnogo načinov, so nizkokalorične.

Najbolj okusne so bučke, ki so dolge do 15 centimetrov. Poleg plodu, pa so jedilni tudi cvetovi bučk. Te se običajno pripravi ocvrte.

Bučke so zelo zdravilne, vsebujejo veliko mangana in vitamina C, pa tudi magnezija, vitamin A, kalij, vlaknine, folno kislino, fosfor, baker, vitamin B2.

Tako bučke uspešno ščitijo pred možgansko kapjo, znižujejo raven nevarnega holesterola, znižujejo možnost za aterosklerozo, pa tudi možnost za srčno žilne bolezni.

Vsebujejo zelo malo kalorij
100 gramov bučk vsebuje le 17 kalorij, zato so zelo priporočljive tudi za vse tiste, ki si želijo shujšati. So naravni diuretik, kar pomeni, da odvajajo odvečno vodo iz telesa. Poleg tega pa čistijo kri in odpravljajo strupe. Tisti, ki bi se radi znebili kakšnega odvečnega kilograma, jih morajo nujno dodati na svoj jedilnik.

Urejajo prebavo
Visok odstotek vlaknin v bučkah pozitivno vpliva na prebavo in zdravje. Čistijo in krepijo črevesje, odpravljajo strupe iz njega ter preprečujejo zaprtost. Poleg tega pa ščitijo tudi pred rakom na črevesju.

Lajšajo znake astme in revme
Zelo pozitivno pa vplivajo tudi na še nekatere bolezni. Lajšajo znake astme, revme, delujejo protivnetno, ščitijo pred osteoartritisom. Študija pa je pokazala tudi, da bučke krepijo prostato in so še posebej priporočljive za starejše moške.

Je pa potrebno vedeti tudi, da vsebujejo veliko oksalata, zato niso najbolj priporočljive za ljudi, ki imajo bolne ledvice. Prav tako morajo paziti tudi tisti, ki jemljejo dodatek kalcija. Bučke je potrebno jesti vsaj tri ure prej, preden vzamemo kalcij.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.