Operacija sive mrene (2/2 strani)

Moje zdravje > Bolezni | piše: Petra Logar | 28.1.2014
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kakšna navodila dobi pacient po operaciji?
Navodila po operaciji so odvisna predvsem od kirurga, ki je operacijo izvedel. Če je bila operacija izvedena v topični anesteziji( s kapljicami), če je velikost reza 2.2 ali manjša, če je operacija potekala brez zapletov, če je sicer pacientovo oko zdravo (ni visoko kratkovidno, nima glavkoma …) pacient takoj po končani operaciji odide domov brez poveze in brez omejitev, le pritiskati ali mencati ne sme oko en dan. Prejemati mora kapljice, ki si jih kapa štirikrat dnevno tri tedne, na kontrolo mora en dan po operaciji nato en in tri tedne po operaciji.

Na kontroli prvi dan po operacij se vidi, če je z operacijo vse v redu, potem lahko pacient dalje živi normalno brez omejitev.

Pri tistih kirurgih, ki operirajo nekoliko drugače (večji rez, anestezija z injekcijami …) pacient po operaciji še nekaj časa ostane na opazovanju, oko se pokrije, izogibati se mora fizičnim obremenitvam vsaj tri tedne po operaciji, ne sme spati na strani operiranega očesa, ne sme se dotikati očesa, lahko slabo vidi še dalj časa.
Pri času rehabilitacije je torej bistveno izbira dobrega in izkušenega kirurga.

Kakšne vrste leč vstavite v oko pri operaciji sive mrene? Ali je pacient lahko po operaciji sive mrene brez očal, čeprav jih je pred operacijo nosil celo življenje?
Običajna IOL je sferična in korigira sferni ekvivalent afakega očesa. Vstavljajo se leče od 0 do 35 dioptrij, lahko pa tuni negativne dioptrije ali še višje pozitivne dioptrije. Velikost optike IOL je običajno 6 mm in celotni premer IOL 12-13 mm. Material je lahko trdi polymethylmethacrylat (PMMA), ki ga v Sloveniji praktično ne uporabljamo več, mehke silikonske IOL ter mehke hidrofobne ali hidrofilne akrilatne IOL. Zaradi ostrega roba, kar predstavlja prednost , je posledično manj zamotnitev zadnje lečne ovojnice. Sedaj pa je na tržišču že kar nekaj IOL, ki izboljšajo kvaliteto vida pacienta in ne samo korigirajo sferično napako očesa po operaciji.

Asferične intraokularne leče - Asferične IOL zaradi svoje ukrivljenosti v optični coni korigirajo sferične aberacije. Zato je subjektivni vid boljši, večja je kontranstna senzitivnost, kar pa je posebej pomembno pri slabih vidnih razmerah ko je zenica široka (ponoči, v megli).

Torične IOL – astigmatizem roženice večji od 1.0.D, lahko korigiramo s torično IOL. Ob implantaciji take IOL je izrednega pomena orientacija in rotaotorna stabilnost IOL, da stalno ohrani pravi položaj v očesu.

Multifokalne IOL – so v zadnjem času močno v porastu v odstotku implantiranih IOL, omogočajo pacientu gledanje na daljavo in bližino brez očal po operaciji in s tem povečajo kvaliteto življenja. Leča ima 2 ali več žarišč. Glede na optične značilnosti jih razdelimo v refraktivne, difraktivne ali kombinacija difraktivno refraktivne optike.

Multifokalne torične IOL- predstavljojo kombinacijo omenjenih IOL, pacientu z cilindrom večjim od 1 D omogočajo implantacijo multifokalnih IOL in s tem zmanjšujejo odvisnost od očal po operaciji sive mrene.

Akomodativne IOL- s temi lečami naj bi povrnili akomodacijo očesa po operaciji sive mrene. To naj bi dosegle s premikanjem naprej ali nazaj v očesu. Prav te leče se v zadnjem času tehnološko močno razvijajo in izboljšujejo svojo v zgodnjih fazah razvoja slabšo učinkovitost.

Če je operacija izvedena brezhibno, če je pacientova roženica, steklovina in mrežnica zdrava o končnem rezultatu vida in zadovoljstvu pacienta lahko odloča prav pravilna izbira IOL. Z izbiro asferične, torične, multifokalne ali multifokalne torične IOL , predstavlja operacija sive mrene najpogosteje izvajan refraktivni poseg na očesu. Z monofokalno IOL namreč lahko korigiramo dioptrijo očesa( sfero), ki je bila prisotna celo življenje in pacient ne potrebuje več očal za daljavo, čeprav jih je pred operacijo stalno nosil. Če ima pacient pred operacijo prisoten astigmatizem, to dosežemo z torično IOL. Če pa pacient ne želi nositi očal po operaciji niti za bližino mu vstavimo multifokalno IOL. S tem smo ne samo izboljšali vid ampak smo naredili tudi refraktivni poseg na očesu.

 
Če imate vprašanje o sivi mreni, ga lahko spec. oftalmologinji kirurginji Mariji Ani Shwarzbartl Pfeifer zastavite TUKAJ.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.