Orehova potica z rozinami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 31.3.2017
Pred vrati so prazniki, presenetite svoje domače in prijatelje s slastno orehovo potico.
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
48 dag moke
10 dag kisle smetane
10 dag masla
4 dag sladkorja
2 rumenjaka
1,5 male žličke soli

Nadev:
40 dag orehov
15 dag sladkorja
2 dl mleka
2 beljaka
1 žlica mlete kave
sok polovice limone
lupinica cele limone
10 dag rozin
jajce za premaz

Priprava:
Kvas Fala in sladkor raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, dodamo rumenjake in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko so sestavine res dobro povezane med seboj in je testo gladko, posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe zmešamo s kavo in polovico sladkorja ter jih poparimo z vrelim mlekom ter dobro premešamo. Beljaka stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju preostalega sladkorja. V mlačen nadev vmešamo limonin sok, lupinico in sneg.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo in prestavimo v vročo pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 °C. Po potrebi jo pokrijemo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Ko jo pokrijemo, moramo na foliji narediti na sredini luknjo, da bo zrak lahko krožil skozi odprtino modela. Sicer lahko ostane na sredini potica premalo pečena.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 50 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.