Pijte zdravilni metin sirup!

Meta lepo diši, je osvežujoča in kar je najpomembnejše - zelo zdravilna. Meta je rastlina, ki zdravi in lajša marsikatero bolezensko težavo. Naredite zdravilni sirup kar sami!
Izkoristite metine zdravilne lastnosti in si pripravite metin sirup. (Foto: Arhiv)
Izkoristite metine zdravilne lastnosti in si pripravite metin sirup. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Meto so poznali in uporabljali že v 17. stoletju, najbolj poznana je za lajšanje težav zaradi slabe prebave, bolečin v želodcu in pekoče zgage.
 
Težav, ki nas pogosto obiščejo še posebej v prazničnem decembru, ko se pogosteje pregrešimo z nezdravo hrano.
 
Meta vsebuje zdravilna eterična olja, zato je odlična tudi za pomirjanje in lajša tegobe pri depresiji. Prav tako je uporabna tudi pri boleznih dihal.

Več kot dovolj razlogov, da si v zimskem času pripravite zdravilni in osvežujoč metin napitek oziroma sirup.
 
 
Za metin sirup potrebujete:
  • pol kilograma sveže nabrane mete,
  • 30 do 50 gramov limonske kisline,
  • tri kilograme sladkorja in
  • štiri litre vode.

 

Priprava metinega sirupa:

Kuhajte vodo skupaj s sladkorjem. Ko zavre, kuhajte na zmerni temperaturi še pol ure. Nato odstavite. Ko se nekoliko ohladi, dodajte limonsko kislino. Ko je sirup mlačen, mu dodajte še meto, vse skupaj dobro premešajte in pustite stati pokrito 24 ur.

Naslednji dan sirup precedite skozi gazo v temne steklenice, jih dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem mestu.

Sirup pijte kot sok, mešan s pitno vodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.