Pitje prihodnosti: Prenosni ionizator vode

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 18.5.2018
Na slovenski trg prihaja visoko tehnološki ionizator vode QLife, ki na trgu že izpodriva pametne steklenice za pitje. Slednje so segmentu hidracije telesa vladale preteklih nekaj let.
Voda ima unikatno molekulsko strukturo, znanost pa šele v zadnjem desetletju odkriva, da je  mnogo več kot le kombinacija dveh vodikovih in enega vodikovega atoma, s svojimi nenavadnimi fizikalnimi in biološkimi lastnostmi pa vedno znova preseneča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Voda ima unikatno molekulsko strukturo, znanost pa šele v zadnjem desetletju odkriva, da je mnogo več kot le kombinacija dveh vodikovih in enega vodikovega atoma, s svojimi nenavadnimi fizikalnimi in biološkimi lastnostmi pa vedno znova preseneča. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Voda ima unikatno molekulsko strukturo, znanost pa šele v zadnjem desetletju odkriva, da je  mnogo več kot le kombinacija dveh vodikovih in enega vodikovega atoma, s svojimi nenavadnimi fizikalnimi in biološkimi lastnostmi pa vedno znova preseneča. (foto: FreeDigitalPhotos.net) QLife
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Voda ima unikatno molekulsko strukturo, znanost pa šele v zadnjem desetletju odkriva, da je mnogo več kot le kombinacija dveh vodikovih in enega vodikovega atoma, s svojimi nenavadnimi fizikalnimi in biološkimi lastnostmi pa vedno znova preseneča. Voda je glavni nosilec bio-električnih signalov, ki jih proizvajajo naše telesa, kar lahko primerjamo s tekočo mrežo, ki nas povezuje na celični ravni. Voda je kompleksna in vitalna struktura, neposredno vključena v vse telesne in duševne funkcije.

Steklenice, opremljene s senzorji, ki merijo količino popitega, ter z alarmi, ki skrbijo, da pijemo v skladu z našimi potrebami in načinom življenja, so v zadnjih nekaj letih postavile temelje pametnemu pitju vode. Podpirala jih je znanost, ki je pravilni hidraciji pri ohranjanju dobrega počutja in zdravja priznala mesto, ki ji gre, ter tudi nakazala, kam bo šel prihodnji razvoj naprav za pitje. Naslednja leta bodo v znamenju prenosnih ionizatorjev, pitje vode pa se iz segmenta zadovoljevanja temeljne potrebe človeškega telesa po tekočini seli v segment aktivnega varovanja zdravja. Običajne steklenice za vodo nadomeščajo visokotehnološke naprave, ki ne omogočajo zgolj, da imamo vodo vedno pri roki, pač jo tudi strukturno spremenijo.

V novo nastajajoči segment optimalne hidracije sodi tudi prenosni ionizator vode QLife. Gre za napravo, ki običajno vodo pretvori v vodo, bogato z vodikom in ki hkrati izpolnjuje visoka pričakovanja zahtevnih uporabnikov pametnih steklenic: je lahka, oblikovana tako, da skoraj »sede v žep«, izdelana iz vrhunskih materialov, multifunkcijska in enostavna za vzdrževanje. Baterij ne potrebuje – ima USB polnjenje. V nekaj minutah proizvede vodo do - 600 mV ORP, elektroliza pa poteka preko titan – platina ionizacijske celice in najnovejše japonske PEM/SPE membranske tehnologije, ki ne pušča nobene sledi v vodo. Princip dvojne uporabe omogoča namestitev katerekoli plastenke vode, ki jo kupimo v trgovini (in jo tako ioniziramo).

Vodik je najmanjši in najlažji kemijski element. Zaradi prostih elektronov in reaktivne narave sta tako molekulska kot atomska oblika vodika znani kot eden najmočnejših antioksidantov z visokim redukcijskim potencialom. Vodik ima zelo nizko specifično težo in preprosto prodre skozi celično membrano. Ionizirana voda ima zaradi visoke vsebnosti vodika do 100 krat večjo sposobnost antioksidativnega delovanja kot vitamin C, uporablja pa se lahko brez omejitev: pri otrocih in odraslih, pri bolnikih in zdravih, pri športnikih in nosečnicah. Odmevna študija, ki so jo opravili na nogometaših in septembra 2017 prvič objavili v Biology of Sport pravi, da redno pitje ionizirane vode izboljša aerobno učinkovitost in pospeši okrevanje po vadbi.

Običajna voda iz pipe ima ORP (oksidacijsko redukcijski potencial, ki pove, ali voda teži k oksidaciji ali redukciji snovi) okrog +500mV in pH vrednost okrog 7,0. Sestavljajo jo skupki molekul (klustri), v katerih jih je skupaj po 30 in več. Mineralna voda ima redukcijski potencial okrog +200 mV, pH vrednost (po pravilniku, ki velja pri nas ) od 6,5 do 9,4, v skupkih pa je skupaj od 40 do 20 molekul vode. V mineralnih vodah z višjim pH so skupki manjši. Ionizirana voda pa ima negativni oksidacijsko redukcijski potencial -300 mV in manj, kar pomeni veliko sposobnost antioksidativnega delovanja, visoko pH vrednost, v skupkih pa je od 4 do 6 molekul, zaradi česar zelo lahko prehaja v celice. Ionizirana voda je tudi bogata z minerali, od katerih sta najbolj pomembna kalcij in magnezij. Ker vzdržuje nevtralni pH v telesu, pomaga, da vsi organski sistemi delujejo pravilno, kar dolgoročno vodi v upočasnitev staranja in zmanjševanje zbolevanja.

Pitne vode se med seboj kakovostno zelo razlikujejo, kar je deloma vodilo v razvoj industrije ustekleničene vode, ki letno obrne blizu 100 milijard evrov in raste s stopnjo 10 odstotkov na leto. Štiričlanska slovenska družina za ustekleničeno vodo v povprečju zapravi 450 evrov na leto, kar nas uvršča v svetovno sredino. Telo ionizirano vodo sprejema bolje kot vodo iz pipe ali plastenke. Ionizirana voda vsebuje elektrone, ki jih lahko oddaja, s čimer blokira oksidacijo ter upočasni procese, ki vodijo v razvoj bolezni. Iz vidika znanstvenega raziskovanja postaja ionizirana voda vse bolj zanimiva. Sodobna tehnologija omogoča raziskovanje na nano nivoju, odkritja pa so presenetljiva: pitje ionizirane vode upočasnjuje staranje, izboljša delovanje imunskega sistema, odpravlja posledice sistemskega vnetja zaradi stresa in zavira napredovanje kroničnih bolezni.

Zastopnik za Qlife v Sloveniji je podjetje Tehnofan. Vse od svoje ustanovitve leta 1990 se ukvarja s sistemi za filtracijo vode v gospodinjstvih, podjetjih in javnih ustanovah. Odlikujejo ga lastni laboratorij, najkakovostnejši materiali in produkti ter profesionalne rešitve za probleme, povezane s pitno vodo, na primer vodni kamen ter kemično in mikrobiološko onesnaženje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.