Plesen na hrani: je užitna ali ne?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 26.6.2022
Najbrž se vam je že kdaj zgodilo, da vam je določeno živilo napadla plesen in niste bili povsem prepričani, ali jo preprosto odrezati stran in živilo kljub temu pojesti ali ne? Preberite, katero hrano lahko kljub plesni pojeste!
Nekatera hrana je lahko kljub plesni še užitna. (foto: www.123rf.com)
Nekatera hrana je lahko kljub plesni še užitna. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Avstralski raziskovalni inštitut (CSIRO) je objavil, katera hrana, ki jo je napadla plesen, je še vedno užitna in katere ne smete jesti.

Obstaja več vrst plesni, nekatere so lahko zelo strupene in lahko škodujejo zdravju. Vsebujejo toksine, zaradi katerih lahko povzročajo bolezni jeter in ledvic, oslabijo imunski sistem in povečajo možnost za nastanek rakavih obolenj.

Avstralski strokovnjaki za prehrano opozarjajo, katera hrana ni več užitna, če jo napade plesen. To so kuhane enolončnice, mehko sadje in zelenjava, testenine, omake za testenine, kruh, peciva.

Hrana, ki pa jo kljub plesni še vedno lahko uporabite, je: trdi siri, salame in ostali suhomesnati izdelki, trda zelenjava, kot je na primer korenje. Ta živila obrežite še vsaj centimeter okrog plesnivega dela in uporabite. Zaradi trde strukture je manj možnosti, da bi se nevarni toksini razširili.

Upoštevajte tudi nasvet, da hrane, ki ji je potekel rok uporabe, ne uporabljate več. Redno pregledujte sadje in zelenjavo, ki ju imate doma in porabite prej tisto, ki je že zelo zrela in tako preprečite nastanek plesni. Sveže hrane ne kupujte na zalogo, le toliko, kot jo boste lahko porabili. Škoda je, da se vam hrana pokvari in jo mečete v smeti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.