Povračilo potnih stroškov: Kdaj vam pripadajo?

Če ste zavarovana oseba, lahko vedno, kadar uveljavljate zdravstvene storitve, vložite vlogo za povračilo potnih stroškov. V katerih primerih lahko oddate vlogo zanje in kako to storiti, preberite v prispevku.
Vlogo za povrnitev stroškov prevoza lahko oddate na najbližji enoti ZZZS. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Vlogo za povrnitev stroškov prevoza lahko oddate na najbližji enoti ZZZS. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zavarovana oseba ima pravico do povračila potnih stroškov, ki obsegajo prevozne stroške ter stroške prehrane in nastanitve med potovanjem in bivanjem v drugem kraju, kadar uveljavlja zdravstvene storitve iz 1., 2. in 3. točke 23. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Prav tako imate kot zavarovana oseba pravico do povračila potnih stroškov, kadar morate zaradi diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije zaradi bolezni oziroma poškodbe pri delu potovati k izvajalcu v drug kraj. To pravico imate za potovanje do najbližjega izvajalca, ki je usposobljen za storitve, zaradi katerih ste tja napoteni.

Če izberete izvajalca, ki je usposobljen za storitve, ki jih potrebujete, a ni najbližji, potem vam stroški do njega ne pripadajo, ti se obračunajo do najbližjega izvajalca. To pa ne velja v primerih kot so: dejavnost na področju psihiatrije (vse psihiatrične bolnišnice), rehabilitacije (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča), onkologije (Onkološki inštitut) in ortopedije (Ortopedska bolnišnica Valdoltra). V teh primerih se vam priznajo potni stroški četudi ti izvajalci niso najbližji.

To pravico ima tudi zavarovana oseba, če jo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) napoti ali pokliče v drug kraj zaradi postopkov uveljavljanja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pravico imate tudi do povračila stroškov prehrane, če ste bili zaradi uveljavljanja zdravstvenih storitev odsotni od doma več kot 12 ur. Če morate zaradi napotitve bivati v drugem kraju, imate tudi pravico do povračila stroškov za prenočevanje v višini cene hotela s tremi zvezdicami. Pravico do povračila potnih stroškov ima tudi spremljevalec zavarovane osebe, če izbrani osebni zdravnik, od njega pooblaščeni zdravnik, imenovani zdravnik ZZZS ali zdravstvena komisija ZZZS oceni, da ga zavarovana oseba potrebuje zaradi njenega zdravstvenega stanja.

Povračilo stroškov prehrane in bivanja v drugem kraju pripada tudi osebi, ki je določena zavarovani osebi za spremstvo.

Kakšna je višina povračila stroškov?
Upravičeni ste do povračila stroškov za prevoze z javnim prevoznim sredstvom ob predložitvi vozne karte oziroma ustreznega dokazila, iz katerega je razvidno, da je bil prevoz plačan, in sicer za najkrajšo razdaljo do najbližjega zdravnika oziroma zdravstvenega zavoda v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanem za tri odstotke minimalne plače, veljavne v istem mesecu, kar trenutno znaša 23,72 evra (podatek na dan 25. 2. 2015).

Če ne predložite vozne karte, se obračuna povračilo za prevoz z osebnim avtomobilom. Če potujete v drug kraj z osebnim avtomobilom, ste upravičeni do povračila prevoznih stroškov v vrednosti 10 odstotkov cene litra evro super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanih za tri odstotke minimalne plače, veljavne v istem mesecu.

Osebi, ki je določena za spremljevalca, pripada povračilo potnih stroškov v dejanski višini cene prevoza z javnim prevoznim sredstvom ob predložitvi vozne karte na razdalji od bivališča zavarovane osebe do izvajalca v drugem kraju. Če s spremljevalcem potujete k izvajalcu z osebnim avtomobilom, se obračun opravi tako, kot če bi se peljali sami. Spremljevalec je upravičen do povračila potnih stroškov tudi v primeru, ko je zavarovana oseba napotena na zdravljenje v tujino. Če je spremljevalec zdravnik ali drug zdravstveni delavec, plačilo potnih stroškov bremeni materialne stroške zdravstvenega zavoda, v katerem dela spremljevalec. Povračilo stroškov prehrane za zavarovano osebo, ki je odsotna z doma več kot 12 ur znaša 60 odstotkov dnevnice, ki se izplačujejo delavcem državne uprave, kar znaša trenutno 9,60 evra (podatek na dan 25. 2. 2015).

Povračilo stroškov za prenočevanje se opravi na podlagi predloženih računov v višini dejanskih stroškov, vendar ne več, kot je cena enoposteljne sobe v najcenejšem hotelu s tremi zvezdicami v kraju, kjer uveljavljate zdravstvene storitve, oziroma če v kraju hotela s tremi zvezdicami ni, v kraju, ki je najbližji.

Če ste napoteni na zdravljenje v tujino, odsotnost od doma pa je daljša od 12 ur, imate pravico do povračila stroškov prehrane v višini 50 odstotkov devizne dnevnice, ki se izplačuje javnim uslužbencem v organih državne uprave za potovanje v posamezno državo, če vam prehrana ni bila zagotovljena v okviru uveljavljene storitve v tujini. Pri obračunu se upošteva vrednost dnevnice na posamezen dan, torej, ko ste zaradi uveljavljanja zdravstvenih storitev morali bivati v tujini.

Če ste napoteni na zdravljenje v tujino imate pravico do povračila stroškov nastanitve v tujini v višini dejanskih stroškov, vendar ne več kot znaša 70 odstotkov devizne dnevnice, ki se izplačuje javnim uslužbencem v organih državne uprave za potovanje v posamezno državo, če vam nastanitev ni bila zagotovljena v okviru uveljavljene storitve v tujini. Do povračila teh stroškov ste upravičeni le ob predložitvi računov. Če so stroški v tuji valuti, se preračunajo v evre po referenčnem tečaju Evropske centralne banke na dan, ko je bil izstavljen račun. Na isti dan se upošteva tudi vrednost dnevnice. Povračilo stroškov prehrane in bivanja v drugem kraju pripada tudi osebi, ki je določena zavarovani osebi za spremstvo. Otroci do dopolnjenega 7. leta starosti imajo pravico do povračila stroškov prehrane in bivanja v drugem kraju v višini polovice navedenih zneskov.

Kje lahko uveljavljate pravico do povračila potnih stroškov?
Uveljavljanje pravice do povračila potnih stroškov uveljavljate lahko pri katerikoli območni enoti oziroma izpostavi ZZZS ali pri svojemu delodajalcu. Utemeljenost zahteve izkažete s predpisano listino “Potrdilo o upravičenosti do potnih stroškov – spremstva”, ki jo izda osebni zdravnik. Na listini mora biti naveden dan oziroma čas, ko ste bili na pregledu oziroma preiskavi v drugem kraju, kar potrdi izvajalec, ki jo je sprejel na pregled ali zdravljenje. Če vam potne stroške izplača delodajalec, lahko ta uveljavlja povračilo zneska pri območni enoti ali izpostavi ZZZS.
 
Vir: ZZZS

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.