Pozabili smo nanjo, pa tako zdravilna je ...

Poznale so jo že civilizacije pred tisoč leti, jo uporabljale za zdravljenje mnogih, tudi hujših bolezni in jo častile zaradi njene zdravilnosti. Danes pa je skoraj utonila v pozabo, pa tako učinkovita je!
Nešplja je stari sadež in zelo zdravilen. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Nešplja je stari sadež in zelo zdravilen. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nešplja ali divja hruška je zelo stara rastlina, ki so jo poznali že nekoč in jo s pridom uporabljali za pomoč pri zdravljenju bolezni. Prišla je iz Azije, koristili so jo nekoč celo Asirci in Babilonci. Danes pa je nekoliko zapostavljena, čeprav ne bi smela biti, saj je izredno zdravilna. Njena moč je tako velika, da lahko deluje na celo telo. Ima protivnetno delovanje, stoletja so jo uporabljali pri prebavnih težavah, kot so krči, napihnjenost, slabosti. Poleg tega deluje tudi antibakterijsko, pomaga pri zdravju pljuč.

Nešplja vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, tanin, pektin, organske kisline, bogata je z vitaminom C, B, vsebuje tudi kalcij, železo in magnezij.

Uporabljate jo lahko za izboljšanje zdravja celega telesa, je tudi naravni diuretik, torej pomaga k boljšemu delovanju jeter in ledvic, ščiti srce in ožilje, pospešuje prebavo, preprečuje zaprtost.

Nešplje lahko obirate pozno jeseni, nekateri strokovnjaki svetujejo, da počakate, da z drevesa najprej odpadejo vsi listi, šele nato jo oberite. Takšni plodovi so najbolj sladki in najbolj zdravi.

Vrnite se k naravi, zdravilne rastline so povsod okrog nas!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. - 12. 10. 2025)?

Merkur prehaja v ponedeljek v znamenje škorpijona, kjer...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Limone sul Garda: vasica z eliksirjem zdravja ob Gardskem jezeru

Na severni obali Gardskega jezera, stisnjena med visoke...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.