Poznamo ga vsi - zdravi revmo, krepi srce, ščiti pred rakom ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: K. Z. | 7.7.2015
Vsi ga dobro poznamo in vsakemu je na dosegu roke. Ta zdravilna rastlina vsebuje veliko vitaminov, mineralov, močne antioksidante in ščiti pred mnogimi boleznimi.
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Peteršilj je prisoten v vsaki kuhinji. Niti zavedamo se ne, kako zdravilen je. Vsebuje naravna eterična olja, flavonide, vitamine. Zelo je zdrav, ščiti pred razvojem mnogih bolezni.

Strokovnjaki so odkrili, da zdravilne snovi iz peteršilja ščitijo pred nastankom raka. Še posebej močne so proti pljučnemu raku. Govorimo o miristicinu, ta aktivira encime, ki se borijo proti slabim celicam, ki bi v telesu lahko povzročile škodo. Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj, imajo kemo efekt, to pomeni, da pomagajo uničevati rakave celice in rakotvorne snovi, ki jih uživamo s hrano.

Peteršilj vsebuje tudi močne antioksidante, ti se borijo pred številnimi škodljivimi bakterijami in ščitijo pred boleznimi. Prav tako pa vsebuje vitamine C in A. te zdravilne snovi nas ščitijo pred sladkorno boleznijo, pred rakom, astmo, aterosklerozo, revmo …

Poleg tega peteršilj deluje proti vnetno, zdravi artritis, pomaga dvigovati odpornost telesa, ščiti pred prehladom, gripo, pred vnetjem grla in ušes.

Peteršilj pa vsebuje tudi folno kislino, ta pa igra pomembno vlogo pri kardiovaskularnem sistemu. Peteršilj tako ščiti pred srčno in možgansko kapjo, zdravi in krepi srce ter ožilje.

Če imate možnost, potem naj bo sveži in doma vzgojeni peteršilj vsak dan na vašem krožniku. Najbolj zdrav je temno zeleni peteršilj, izogibajte pa se listom, ki so že rumenkasti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.