Poznamo ga vsi - zdravi revmo, krepi srce, ščiti pred rakom ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: K. Z. | 7.7.2015
Vsi ga dobro poznamo in vsakemu je na dosegu roke. Ta zdravilna rastlina vsebuje veliko vitaminov, mineralov, močne antioksidante in ščiti pred mnogimi boleznimi.
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Peteršilj je zelo zdravilna začimba. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Peteršilj je prisoten v vsaki kuhinji. Niti zavedamo se ne, kako zdravilen je. Vsebuje naravna eterična olja, flavonide, vitamine. Zelo je zdrav, ščiti pred razvojem mnogih bolezni.

Strokovnjaki so odkrili, da zdravilne snovi iz peteršilja ščitijo pred nastankom raka. Še posebej močne so proti pljučnemu raku. Govorimo o miristicinu, ta aktivira encime, ki se borijo proti slabim celicam, ki bi v telesu lahko povzročile škodo. Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj, imajo kemo efekt, to pomeni, da pomagajo uničevati rakave celice in rakotvorne snovi, ki jih uživamo s hrano.

Peteršilj vsebuje tudi močne antioksidante, ti se borijo pred številnimi škodljivimi bakterijami in ščitijo pred boleznimi. Prav tako pa vsebuje vitamine C in A. te zdravilne snovi nas ščitijo pred sladkorno boleznijo, pred rakom, astmo, aterosklerozo, revmo …

Poleg tega peteršilj deluje proti vnetno, zdravi artritis, pomaga dvigovati odpornost telesa, ščiti pred prehladom, gripo, pred vnetjem grla in ušes.

Peteršilj pa vsebuje tudi folno kislino, ta pa igra pomembno vlogo pri kardiovaskularnem sistemu. Peteršilj tako ščiti pred srčno in možgansko kapjo, zdravi in krepi srce ter ožilje.

Če imate možnost, potem naj bo sveži in doma vzgojeni peteršilj vsak dan na vašem krožniku. Najbolj zdrav je temno zeleni peteršilj, izogibajte pa se listom, ki so že rumenkasti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.