Pozor, te zelenjave nikoli ne jejte tako!

Največ hranilnih snovi iz sadja in zelenjave boste dobili, če boste jedli presno. Strokovnjaki pa opozarjajo, da ni vedno tako. Nekatere vrste sadja in zelenjave je bolje skuhati. Preberite, katere.
Nekatera zelenjava je boljša kuhana. (foto: www.sxc.hu)
Nekatera zelenjava je boljša kuhana. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za boljšo absorpcijo hranilnih snovi je dobro jesti sadje in zelenjavo kar surovo. A ne vso. Če boste nekatera živila kuhali, boste šele lažje dobili hranljive snovi. Seveda je potrebno kuhati na pravilen način, da ne uničite vseh hranljivih snovi. Kuhajte na majhnem ognju in malo časa, svetujejo strokovnjaki.

Špinača
Če boste špinačo skuhali, bo telo lažje dobilo hranljive snovi, kot so kalcij, železo, magnezij, lutein, antioksidanti. Količina kalcija se potroji, če špinačo skuhate.

Ohrovt
Surovi ohrovt je težje prebavljiv kot kuhan in je tudi manj hranljiv. Če ga skuhate, se poveča količina vitamina A in K.

Gobe
Kuhane gobe niso samo bolj zdrave, ampak tudi bolj sigurne. Nekatere vrste gob lahko uživate le, če so toplotno obdelane. Imajo zelo togo celično strukturo, kuhane lažje prebavite, iz njih dobite več hranljivih snovi in uničite toksine.

Šampinjoni
Tudi šampinjoni so lažje prebavljivi, če so kuhani. Surovi ne vsebujejo toliko hranljivih snovi.

Korenje
Tudi korenje je boljše, če je kuhano. Telo lažje vsrka njegove hranljive snovi, kot so beta-karoten, antioksidanti in vitamin A.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (17. - 23. 2. 2025)?

Sonce v torek prehaja v znamenje rib, ter označuje obdo...

Januarski računi za elektriko bodo zamujali – ampak tokrat je razlog dober!

Če ste vajeni, da račun za elektriko prejmete ob določe...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2025

Že od leta 2022 vsak mesec v pokojninsko blagajno vplač...

Psihološko - socialna prilagoditev na starost: Osamljenost je tiha rana sodobnega časa

Ljudje so od nekdaj živeli v skupnostih. Člani skupnost...

Dunaj navdihuje: medgeneracijsko sodelovanje za boljšo kakovost življenja

Na Dunaju, mestu z skoraj dvema milijonoma prebivalcev,...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (27. 1. - 2. 2. 2025)?

Sonce v znamenju vodnarja vas bo usmerjalo, da boste po...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (20. 1. - 26. 1. 2025)?

Zaradi energije Sonca v znamenju vodnarja bo izredno po...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. 1. - 19. 1. 2025)?

Teden se bo pričel z občutljivo energijo Polne lune v z...

Kaj pomeni, če vaša mačka rada sedi na vas?

Mačke že tisočletja veljajo za skrivnostna in posebna b...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. 1. - 12. 1. 2025)?

Obdobje Sonca v kozorogu prebuja ambicioznost, zato je ...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.