Praznični recept: Mlečni vrtanek

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 24.12.2020
Okusen in preprost nasvet boste našli v prispevku.
Foto: Fala
Foto: Fala
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mlečni vrtanek

Testo*:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke 

400 g mleka

70 g vode

5 žlic olja

1 jajce

2 mali žlički soli

Jajce za premaz
*količina zadošča za tri vrtanke

Kvas Fala raztopimo v mleku in tekočino prilijemo k presejani moki, ki smo ji primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo; med mešanjem postopno dodajamo olje.  Mešamo dovolj dolgo, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati.

Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri dele, zatem pa vsakega na 3 kose in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos oblikujemo v kroglico, iz kroglice pa nato v dveh do treh korakih na daljše svaljke – pramene pletenke.

Iz treh pramenov spletemo pletenko, oba konca kite pa sklenemo skupaj, da dobimo venec.   

Vrtanke pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane vrtanke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure pri 200°C, da se lepo obarvajo.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po kat...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.