Praznični recept: Mlečni vrtanek

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 24.12.2020
Okusen in preprost nasvet boste našli v prispevku.
Foto: Fala
Foto: Fala
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mlečni vrtanek

Testo*:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke 

400 g mleka

70 g vode

5 žlic olja

1 jajce

2 mali žlički soli

Jajce za premaz
*količina zadošča za tri vrtanke

Kvas Fala raztopimo v mleku in tekočino prilijemo k presejani moki, ki smo ji primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez olja in zamesimo kvašeno testo; med mešanjem postopno dodajamo olje.  Mešamo dovolj dolgo, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Testo pokrijemo s folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati.

Drugič vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na tri dele, zatem pa vsakega na 3 kose in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos oblikujemo v kroglico, iz kroglice pa nato v dveh do treh korakih na daljše svaljke – pramene pletenke.

Iz treh pramenov spletemo pletenko, oba konca kite pa sklenemo skupaj, da dobimo venec.   

Vrtanke pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane vrtanke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure pri 200°C, da se lepo obarvajo.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.