Praznični recept: Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 13.4.2022
V prispevku najdete slasten in preprost recept za praznično rožičevo potico.
Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom (foto: Fala)
Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g bele moke

300 g mleka

180 g jogurta

70 g sladkorja

110 g masla

3 rumenjaki

2 mali žlički soli

 

Nadev:

700 g jabolk

400 g mletih rožičev

100 g skyr jogurta

150 g sladkorja

100 g mleka

20 g masla

cimet

5 žlic lešnikovega namaza z mletimi lešniki

2 žlici arašidovega masla

2 žlici namaza Speculaas

3 žlice ruma

3  beljaki

1 jajce

nekaj lističev sveže mete 

 

Sladki preliv:
2 žlici ruma

3 žlice svežega sirnega namaza

Približno 100 g mletega sladkorja

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Jabolka dušimo na maslu, da se razpustijo in izhlapi čim več vode, proti koncu dodamo sladkor, cimet in nasekljane lističe mete. Zavremo mleko, z njim prelijemo rožiče, premešamo, dodamo vroča dušena jabolka in dobro premešamo ter damo hladiti. V mlačen nadev vmešamo beljaka, skyr jogurt (ali mascarpone) in vse ostale sestavine, da dobimo primerno mazav nadev.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na dolg pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, tako da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba kraka zavitka med seboj previdno prepletemo, tako da je prerezani del vedno na vrhu, da nastane lep vzorec nadeva in testa.

Prepleten zavitek položimo v okrogel model, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano prepleteno potico premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Potico jo 45 minut na 180°C - 200 °C, da se lepo obarva. Ohlajeno potico prelijemo s sladkim prelivom. Pripravimo ga tako, da sirni namaz, sladkor in rum zmešamo skupaj, da dobimo gosto, a še tekočo zmes.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.