Praznični recept: Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 13.4.2022
V prispevku najdete slasten in preprost recept za praznično rožičevo potico.
Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom (foto: Fala)
Prepletena rožičeva potica s sladkim prelivom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g bele moke

300 g mleka

180 g jogurta

70 g sladkorja

110 g masla

3 rumenjaki

2 mali žlički soli

 

Nadev:

700 g jabolk

400 g mletih rožičev

100 g skyr jogurta

150 g sladkorja

100 g mleka

20 g masla

cimet

5 žlic lešnikovega namaza z mletimi lešniki

2 žlici arašidovega masla

2 žlici namaza Speculaas

3 žlice ruma

3  beljaki

1 jajce

nekaj lističev sveže mete 

 

Sladki preliv:
2 žlici ruma

3 žlice svežega sirnega namaza

Približno 100 g mletega sladkorja

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Jabolka dušimo na maslu, da se razpustijo in izhlapi čim več vode, proti koncu dodamo sladkor, cimet in nasekljane lističe mete. Zavremo mleko, z njim prelijemo rožiče, premešamo, dodamo vroča dušena jabolka in dobro premešamo ter damo hladiti. V mlačen nadev vmešamo beljaka, skyr jogurt (ali mascarpone) in vse ostale sestavine, da dobimo primerno mazav nadev.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na dolg pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, tako da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba kraka zavitka med seboj previdno prepletemo, tako da je prerezani del vedno na vrhu, da nastane lep vzorec nadeva in testa.

Prepleten zavitek položimo v okrogel model, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano prepleteno potico premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Potico jo 45 minut na 180°C - 200 °C, da se lepo obarva. Ohlajeno potico prelijemo s sladkim prelivom. Pripravimo ga tako, da sirni namaz, sladkor in rum zmešamo skupaj, da dobimo gosto, a še tekočo zmes.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.