Preprosto lahko odstranite pesticide iz sadja in zelenjave!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M.L. | 27.6.2025
Danes je zelo težko najti sadje in zelenjavo, ki ne bi vsebovala pesticidov. Pranje z vodo odstrani le mehansko nečistočo, strupeni pesticidi pa v veliki meri ostajajo. Kako se jih najlažje znebiti?
Odstranite strupene pesticide iz sadja in zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Odstranite strupene pesticide iz sadja in zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Da sadje in zelenjava ostajata čim dlje časa sveža na prodajnih policah, da imata estetski izgled in pravilno obliko, barvo, uporabljajo proizvajalci razne kemikalije in pesticide. Te pa z uživanjem teh živil vnašamo v svoj organizem, kar pa za naše zdravje ni prav nič dobrega.

Nekaj kemikalij lahko odstranimo že tako, da sadje in zelenjavo dobro operemo pod tekočo vodo, nato pa še olupimo. Še več pesticidov pa bomo odstranili z naslednjimi ukrepi:

Najboljša izbira je seveda, da jeste sadje in zelenjavo, ki jo pridelate sami. če to ni mogoče, potem poskušajte najti lokalnega kmeta, ki ima biološko vzgojo rastlin.
 
Preberite tudi: Trik, ki takoj odpravi neprijeten vonj iz odtokov

Če kupujete sadje in zelenjavo na tržnicah, v trgovini, potem vedite, da največ pesticidov vsebujejo jabolka, jagode, grozdje, borovnice, breskve in nektarine. Od zelenjave pa špinača, solata, podolgovata rdeča paprika, kumare, krompir in češnjev paradižnik.

Da bi odstranili kar največ pesticidov, lahko naredite kopel. Potrebujete vodo, v katero ste ji dodali žlico soli. Vanjo namočite sadje in zelenjavo in pustite delovati eno uro. Nato sperite.

Naredite lahko tudi raztopino kisa in vode. V liter vode dodajte skodelico kisa za vlaganje in namočite v to kopel sadje ter zelenjavo. Pustite delovati eno uro.

Kopel lahko naredite tudi iz vode, limoninega soka in sode bikarbone. V liter vode vlijte sok polovice limone, dodajte tri žlice sode bikarbone in premešajte. V to raztopino potopite sadje in zelenjavo in pustite delovati 20 minut. Nato izperite.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.