Previdno: To so živila, ki v sebi skrivajo preveč soli!

Ste vedeli, da živila, ki sodijo med zelo priljubljena, vsebujejo preveč soli? Mlajši od 50 let naj bi zaužili največ 2300 miligramov soli na dan, starejši pa največ 1500 miligramov na dan. In koliko soli minimalno potrebujemo? CINDI Slovenija navaja, da je za normalno funkcioniranje našega telesa dovolj 500 miligramov soli na dan.
Mnoga živila v sebi skrivajo sol. (foto: pixabay.com)
Mnoga živila v sebi skrivajo sol. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sol zdravju ne škoduje tako zelo kot sladkor in predelana živila, še posebej mesnine, vendar pretiravanje pripomore, da dejavniki tveganja za posamezne bolezni prej »opravijo svoje«. V nevarnosti so predvsem ljudje s povišanim krvnim tlakom ter boleznimi srca in ožilja, pa tudi tisti, ki imajo težave z ledvicami. Ker je preventiva najboljše zdravilo, je modro upoštevati prehranska navodila, ki uživanje soli pri starejših omejujejo na 1500 miligramov na dan, pri mlajših pa na 2300 miligramov na dan.

Sol je
skrita v mnogih živilih, pri katerih sploh ne pomislimo nanjo, od jogurtovega preliva za solato do svežega mesa in zamrznjene zelenjave. Podatki kažejo, da odrasli v povprečju zaužijemo 3400 miligramov soli na dan, kar je odločno preveč. Kar 75 odstotkov soli zaužijemo v tako imenovani skriti obliki: s hrano v restavracijah ter s predelanimi in pred-pripravljenimi živili. Hrana tipa »pogrej in pojej«je sicer prijetnega okusa in pripravljena, kot bi mignil, vendar tudi prava solna »bomba«. Z enim samim serviranjem zaužijemo več kot polovico dnevne priporočene količine. Sol pa je skrita tudi v drugih živilih, ki jih imamo skoraj vedno v hladilniku.

Kruh
V domačem receptu testo za kruh pripravimo z žličko soli, »trgovinski« je druga zgodba. Rezina kruha vsebuje 120 miligramov soli, kar samo po sebi ne predstavlja problema. Ker pa ga običajno pojemo veliko, mimogrede zaužijemo 500 miligramov soli ali več. Razni namazi »seštevek« še povečajo.

Salame in predelane mesnine
Stroka opozarja, da bi morali salame in predelane mesnine črtati iz vsakdanjih jedilnikov, saj povzročajo številne bolezni, tudi raka. Šest tankih rezin šunke vsebuje do 700 miligram soli, kar je polovica dnevno priporočene količine. Da, prav ste prebrali: polovica!

Pica
Eno od najbolj priljubljenih živil je tudi eno od najbolj slanih. Pica sicer nima slovesa zdrave hrane, saj vsebuje tudi preveč maščob in je zelo kalorična. Z eno samo rezino pice zaužijemo pol toliko soli, kot je priporočljivo za cel dan.

Sveži piščančji file
Napis »naravno pridelano« na embalaži ali nad polico s svežim mesom še ne pomeni, da meso ni bilo deležno slane kopeli, ki izboljša okus in svežino. Deset dekagramov svežega piščančjega fileja vsebuje od 40 do 330 miligramov soli. Porcija fileja, postrežena v restavraciji, pa od 430 do 900 miligramov soli.

Juha iz vrečke
Juhe iz vrečke morda niso več tako popularne, kot so bile nekoč, kar je tudi prav, saj zdravju niso najbolj prijazne. Sol v njih je v funkciji konzervansa in ojačevalca okusa. Ena vrečka vsebuje več kot 600 miligramov soli.

Sir v lističih
Tudi sir v lističih in sir za mazanje sta med zelo slanimi živili. Ena sama rezina sira v lističih vsebuje 330 do 460 miligramov soli.

Žitarice za zajtrk
Žitarice veljajo za hrano, s katero je zdravo začeti dan. Skodelica kosmičev je zadnje, pri čemer bi pomislili na preveč soli. Vsebnost soli v žitaricah za zajtrk se od proizvajalca do proizvajalca sicer zelo razlikuje, z eno porcijo pa zaužijemo od 80 do 260 miligramov soli.

Omake za testenine in polivke za solate
Sojina omaka, paradižnikova polivka, gorčica, kečap, majoneza, prelivi za solate… vse našteto je pravi magnet za sol. Čajna žlica vsebuje od 120 pa vse do 400 miligramov soli.

Otroška hrana
Da, prav ste prebrali. 75 odstotkov pred-pripravljena hrane za dojenčke in malčke vsebuje veliko soli, celo do 630 miligramov na porcijo. Podatki sicer veljajo za ZDA in so iz poročila, ki ga je pripravil Centers for Disease Control. Preveč soli ima na otroke podoben učinek, kot na odrasle: dviguje krvni tlak in jih izpostavlja tveganju za zgodnji razvoj bolezni srca in ožilja.

Viri:
CINDI Slovenija
EUFIC
American Heart Association
Centers for Disease Control

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.