Previdno, takšna živila povzročajo raka

Ali res ta okusna poletna živila lahko povzročajo raka? Kako jih pripraviti, da preprečimo, da bi postala škodljiva za naše zdravje?
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V poletnih mesecih si večkrat pripravimo hrano, ki jo spečemo na žaru. Vonj in okus se vsekakor dobro meša s toplimi dnevi in prijetnim vzdušjem. Toda, ta hrana lahko povzroča raka, menijo nekateri strokovnjaki. Za mnenje smo prosili strokovnjaka za zdravo prehrano, Maria Sambolca.

»Ko se hrana prekomerno speče, ali tako rekoč »zažge«* – se na živilu pojavi prepoznavna črna skorja, značilna za pripravo na ognju, ali visoki temperaturi – v postopku nastanejo heterociklični amini (HCA), ki lahko negativno vplivajo na naš DNK in so potencialno kancerogeni ter policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), o katerih znanost prav tako nima spodbudnih novic za naše zdravje,« pravi.

»Na HCA in PAH od vseh dejavnikov (vsebnost maščob v živilu, oddaljenost od ognja, ..) najbolj vplivata temperatura in dolžina pečenja. Pospešeno se začnejo tvoriti od 100 stopinj dalje, najbolj problematični in največ pa se jih pojavi pri temperaturah okoli 300 stopinj,« še pojasnjuje Sambolec.

Kako torej pripraviti hrano, da ta ne bo škodljiva za naše zdravje?
Veliko pozornosti namenite izbiri mesa. Predelani izdelki za žar imajo pogosto več značilnosti negativnih učinkov žara. Izberite raje pusto meso, purana, piščanca in ribe.

Pri pripravi hrane z žara so zelo pomembne tudi začimbe, te ščitijo pred negativnimi vplivi. Posezite po rožmarinu, česnu, kurkumi, čebuli.

Ko boste spekli meso na žaru, naj bo poleg veliko zelene zelenjave, ta vsebuje močne antioksidante, ki preprečujejo razvoj rakavih celic.

Tudi nekatere vrste sadja so zelo priporočljive. Posezite po papriki, čebuli, paradižniku, k obroku dodajte še kivi, jagode ali špinačo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.