Rak pljuč: Preventivo imate v kuhinji!

Hrana, bogata z vitaminom B6 in metioninom zmanjšuje tveganje, da boste zboleli za rakom pljuč.
	Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skupina raziskovalcev iz nekaterih večjih evropskih središč je v eni od najbolj uglednih strokovnih revij reviji JAMA (The Journal of the American Medical Association) objavila rezultate vpliva prehrane na raka.

V študiji Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, v katero so vključili 400 tisoč ljudi, so ugotavljali vplive prehranskih navad na pojavnost rakavih obolenj. Izkazalo se je, da povezava med tem, kaj jemo, in pojavnostjo raka, obstaja, in da je zelo močna. Ugotovitev velja za skoraj vse vrste raka, vključno z rakom pljuč.

Rak pljuč velja za bolezen kadilcev, opustitev te razvade pa velja za ključno pri preventivi. Zdaj pa se je izkazalo, da je tudi prehrana tozadevno izjemno pomembna. V študiji so testnim osebam izmerili raven vitaminov B2, B6, B12 ter raven metionina in homocisteina v krvi, potem pa pet let spremljali, ali in kako pogosto so zboleli za rakom pljuč. Izkazalo se je, da je bil pojav pljučnega raka pri preiskovancih z visoko koncentracijo vitamina B6 in metionina v krvi bistveno manjši kot pri tistih z majhno koncentracijo. Ugotovili so tudi, da jakost zaščitnega učinka ni bila povezana s kajenjem.

Dobri viri vitamina B6 so: čičerika, banane, perutnina, losos, krompir, špinača, brokoli, leča. Potrebe po vitaminu B6 se povečajo v nosečnosti (za 0,7 miligramov na dan) in ob jemanju nekaterih zdravil. Odvisne so tudi od vnosa beljakovin. Dnevni priporočeni vnos vitamina B6 za odrasle ženske je 1,5 miligramov na dan, za moške pa 2 miligrama na dan. Čajna skodelica kuhane čičerike vsebuje 1,1 miligrama vitamina B6, 100 gramov lososa ga vsebuje 0,7 miligrama, srednje velika banana 0,4 miligrama, porcija piščančjega fileja 0,5 miligrama, 100 gramov krompirja pa 0,3 miligrama.

Kaj je metionin? Metionin je esencialna aminokislina, ki jo telo nujno potrebuje za delovanje in ki jo vanj vnesemo s hrano. Veliko metionina vsebujejo ovčetina (981 miligramov v 100 gramih), parmezan (958 miligramov v 100 gramih), piščanec (925 miligramov v 100 gramih), svinjina (853 miligramov v 100 gramih), jajca (196 miligramov v enem jajcu), ribe, zelena zelenjava, krompir, rastlinska semena. Na dan potrebujemo 10,4 miligrama metionina na kilogram telesne teže.

Rak pljuč je sicer pri nas v vrhu po pojavnosti. Slovenci pogosteje kot za rakom pljuč zbolevamo le še ta rakom debelega črevesa in danke, za rakom kože in za rakom prostate. Rak pljuč je pogosto odkrit (pre)pozno, zato je petletno preživetje nizko. Zato je preventiva, sploh, če jo imamo na dosegu roke, še toliko bolj pomembna.

Viri:
JAMA
Public Health Nutrition
Register raka RS
National Institutes of Health

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.