Recept: Velikonočni menihi z rožičevim nadevom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 15.3.2021
Bliža se velika noč, čas je, da razmislimo o tem, kaj bomo postavili na praznično mizo. V prispevku najdete odličen recept.
Velikonočni menihi z rožičevim nadevom. (foto: Fala)
Velikonočni menihi z rožičevim nadevom. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikonočni menihi z rožičevim nadevom

Sestavine:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

750 g moke

275 g mleka

100 g kisle smetane

80 g masla

60 g sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

 

Nadev:

750 g marmelade

400 g rožičevega nadeva

2 jajci

2 beljaka

2 žlici ruma

Sol in lupinica limone

 

V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kvas Fala in ostale sestavine brez masla in zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Marmelado segrejemo, vanjo vmešamo mlete rožiče, primešamo limonin sok, lupinico, rum, zatem pa še jajci z beljaki. Zaradi marmelade nadeva ni treba dodatno sladkati.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na pol (iz vsakega dela naredimo dva večja ali štiri manjše menihe).

Prvi del razvaljamo na pravokotnik in tega po dolžini prerežemo na pol. Prvo polovico premažemo s četrtino nadeva in ga zvijemo v tanek zavitek. Enako oblikujemo zavitek iz druge polovice razvaljanega testa. Zvitek položimo v obliki narobe obrnjene črke U na pekač, na gornji del postavimo okrogel predmet v velikosti jajca, ki smo ga pred tem premazali z oljem ali maslom (lahko tudi polovico jajčne lupine). Zatem oba konca zvitka med sabo prepletemo in tako oblikujemo meniha.

Enako oblikujemo tudi drugi zavitek v meniha, zatem pa razvaljamo drugo polovico testa, jo razrežemo na želeno velikost (če želimo dva večja ali štiri manjše menihe) in jih prav tako oblikujemo kot prvega.

Menihe zložimo na pekač/e, jih pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in jih prestavimo v vročo pečico. Pečico jih pečemo pri 200 °C približno pol ure.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.