Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima svoje male skrivnosti.
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Peka krofov ni nujno samo okoli pustovanja, pač pa jih lahko spečemo na čisto navaden dan. Ko se lotimo peke krofov, se moramo držati nekaj pravil, če želimo da nam krofi uspejo. Predvsem pazimo da v kuhinji nimamo prepiha, zato zaprimo okna in vrata ter dobro ogrejmo prostor. Nekateri pekovski mojstri priporočajo da vse sestavine segrejemo na isto temperaturo.

Preden pričnemo cvrti krofe, se moramo prepričati, če je olje dovolj vroče. To ugotovimo tako, da kuhalnico pomočimo v olje in če se okoli nje pričnejo delati mehurčki, potem je olje dovolj vroče za cvrtje. Krofe vedno pečemo v večji količini olja, krofi morajo plavati v olju. Če so krofi dobro vzhajani, se bodo do polovice potopili v olje.

KROFI, KI VEDNO USPEJO

Sestavine za najboljše krofe:

1 kg moke (nasvet: polovico mehke in polovico ostre moke)
4 jajca
7 dag sladkorja
sesekljana limonina lupinica
2 žlici ruma
6 dag masla
4 žlice kisle smetane
3 dl mleka
sol
olje za cvrtje
Kvasec: 4 dag kvasa, 3 žlice mleka, malo sladkorja

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico. Kvas razmočimo v mlačnem mleku, dodamo malo sladkorja, ter vlijemo v jamico. Pomešamo še malo moke in pustimo da kvasec vzhaja.

Pripravimo 4 beljake, jih stepemo v trd sneg. Dodamo sladkor in rumenjake, limonino lupinico, rum, kislo smetano, zmehčano maslo, vroče mleko in sol. Mešanico vlijemo v moko k kvasu in zamesimo testo.

Testo enakomerno zvaljamo in pri tem pazimo, da ga ne razvlečemo. Da to preprečimo, testo na začetku le malo potolčemo in valjamo le s težo valjarja.

Zvaljano testo pokrijemo in počakamo da vzhaja še 10 minut, nato bomo lahko izkrožili lepe krofe. Izrezane krofe polagamo na ogreto desko. Ko so krofi na pol vzhajani jih obrnemo in počakamo da vzhajajo še po drugi strani.

Vzhajane krofe polagamo v vroče olje, najprej ocvremo vrhnjo stran. Najprej krofe cvremo v pokriti ponvi, ko pa jih obrnemo, ponev odkrijemo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Krofi Pust Recept
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.