Recepti iz Jožičine kuhinje: Lena jabolčna pita

Recep za leno pito vam bo prišel zelo prav, ko ne boste imeli nobenega keksa, ali drugega peciva, obiski pa vam bodo že trkali na vrata. Gre za zelo enostavno peko, ki vam bo z okusom, nasitnostjo, izdatnostjo in izgledom na mizi dala pridih domačega peciva.
Lena jabolčna pita (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Lena jabolčna pita (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za biskvit potrebujete le:
60 dkg bele gladke moke
1 zavojček pecilnega praška
25 dkg masla - zmehčanega (naj bo kvalitetno)
2 dcl kisle smetane
2 jajci
20 dkg kristalnega sladkorja
Za nadev pa le :
1,5 kg dobrih jabolk
15 dkg kristalnega sladkorja
1/2 dkg mletega cimeta
kakšno kapljo ruma
+sladkor v prahu z dodatkom vanilijevega sladkorja

Izdelava:
Moko zmešajte s pecilnim praškom, vanjo dodajte maslo (če je maslo iz hladilnika, ga naribajte - glej sliko) in z rokami moko in maslo zmesite v drobtinice, dodajte jajci, kislo smetano in sladkor.
Vse skupaj najprej premešajte s kuhalnico ali žlico. Nato ročno zamesite testo. Če je testo še lepljivo, dodajte moko po potrebi, a pozor, gre za majhno količino! Količina moke lahko odstopa od recepta, kar je odvisno tudi kako debela jajca ste dodali in kakšna je moka. Testo zavijte v živilsko folijo (če je nimate, velja tudi pvc vrečka) in ga dajte za 1 uro v hladilnik. Med tem časom olupite jabolka, jih naribajte in dodajte sladkor. Na zmerni temperaturi jih zdušite, vmes premešajte, jih odstavite in dodajte cimet (po želji lahko dodate par kapljic ruma), ter malce nadev ohladite. Če bo nadev malo sočen, nič bat. Tudi količino sladkorja lahko prilagodite svojemu okusu.

Testo razdelite na 2 enaka dela. Delovno površino posujte z moko in na njej z občutkom razvaljajte en del testa na velikost pekača od pečice. S pomočjo valjarja ga prenesite na dobro namaščen pekač. Na testo enakomerno razporedite ves jabolčni nadev (lahko se nanaša topel ali hladen). Razvaljajte drugi del testa in z njim pokrijte nadev. Ob strani testo spojite, da pokrijete nadev. Pito prepikajte po površini z vilico. Sedaj vklopite pečico (brez ventilatorja) na 180 stopinj. Dokler se pečica segreva, naj pita stoji. Pecite jo 40 minut, ohladite jo in razrežite. Posipajte s sladkorjem v prahu, v katerega primešajte 1 zavojček vanilijevega sladkorja jaz ga zmeljem v kavinem mlinčku).

Iz Jožičine kuhinje sladek sobotni pozdravček.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Jabolčna pita
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.