Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdravilna, uporabna in pogosto presenetljivo nezahtevna za vzgojo. Čeprav marsikdo misli, da potrebuje veliko prostora, lahko zeliščni vrt ustvarimo tudi na balkonu, okenski polici ali skupnem vrtičku. Junij je pravi čas, da začnemo – narava je v polnem zagonu, sonca je dovolj in zelišča bodo hitro pokazala svojo moč.
Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. (Vir: Freepik)
Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katere rastline izbrati?

Za začetnike in vse, ki bi radi imeli zelišča pri roki skozi celo poletje, priporočam naslednje:

- Bazilika: hitro rastoča, rada ima toploto, ne mara preveč vode. Idealna za juhe, solate, pesto.
- Rožmarin: potrebuje sončno lego in dobro odcedna tla. V zimskem času ga prestavimo v zavetje.
- Meta: razraste se kot prava kraljica zelišč – odlično za čaje, limonado, sladoled. Naj bo v loncu, da se ne razraste preveč.
- Melisa: pomirja živce, pomaga pri nespečnosti in je prijetno limonastega vonja.
- Timijan: odporen in nezahteven. Odličen proti kašlju in za začinjanje jedi.
- Žajbelj: vsestransko zdravilno zelišče – za ustno higieno, obkladke, začinjanje mesnih jedi in za grgranje ob bolečem grlu.

Če imate malo prostora, izberite visoke lonce ali zeliščne spirale – vertikalna zasaditev omogoča več rastlin na manjšem prostoru.

Preberite tudi: Imate radi šopek rož v vazi? Preberite, kako mu podaljšati svežino

Nasveti za vzgojo in nego

1. Zelišča obožujejo sonce – izberite svetel kotiček, po možnosti z južno ali zahodno lego.
2. Zalivajte zjutraj ali zvečer, ko ni sonca – voda naj bo mlačna, ne hladna.
3. Redno režite vrhnje dele rastlin – to spodbuja grmičasto rast in preprečuje cvetenje, ki oslabi okus.
4. Če imate prostor, zelišča kombinirajte z rožami ali zelenjavo – medsebojno se lahko podpirajo.

Zelišča lahko gojite tudi kot del gredice – timijan ob robu, meta in melisa v senci višjih rastlin, baziliko med paradižniki. Takšne kombinacije so ne le lepe, temveč tudi koristne – nekatere zeli so naravni odganjalci škodljivcev.

Kako jih uporabiti skozi vse leto

Zelišča lahko uporabljate sveža, zamrznjena ali posušena. Med poletjem jih je dobro redno obrezovati in višek posušiti na senčnem, zračnem mestu. Shranjujte jih v steklenih kozarčkih ali papirnatih vrečkah.

- Za čaje: meta, melisa, žajbelj – čaji za prebavo, pomirjanje in imunsko odpornost.
- Za kopeli: sivka, rožmarin in timijan – za sproščujoče večere.
- Za kuhinjo: skoraj vse! Sušene zeli za zimsko kuhinjo so bolj aromatične, če jih naberemo tik pred cvetenjem.

Preberite tudi: Kako doma vzgojimo lastne sadike? Nasveti izkušene vrtnarke in agronomke

Zeliščni vrt je več kot le hrana

Zelišča ne hranijo le telesa, temveč tudi dušo. Njihov vonj pomirja, njihova prisotnost nas poveže z naravnimi cikli, njihova nega nas uči potrpežljivosti. Zeliščni vrtiček je čudovit kraj za vsakodnevno mini terapijo.

Če si želite svoj košček zeliščnega vrta in prostora v naravi, si lahko najamete vrtiček v Ljubljani na Vrtičkih pri kozolcu (vrticki.prikozolcu.si). Več informacij na www.maminavrtu.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

zelišča vrt balkon Mami na vrtu
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.