Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - prhke in okusne šapice. Vem, da bi se jih želeli narediti po receptu naših babic ...
Šape z orehi (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Šape z orehi (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sama imam nanje lep spomin. Spominjam se časov, ko sem v kuhinjski shrambi zagledala tisto kovinsko škatlo, v katero so romale pečene in bile pripravljene za obiske. Jaz sem polno škatlo zvlekla v skrivni kotiček in se basala, dokler mi ni postalo slabo.

Ta dober domač okus si vsako leto običajno pričaram z domačo božično peko.

Včasih so se pekle izključno s svinjsko mastjo.

Sestavine:
25 dkg zmehčanega masla (ali svinjske masti)
25 dkg sladkorja
25 dkg mletih orehov
3 jajca
1 žlica ruma (ni nujno)
1/2 kg moke (pol ostre in pol gladke)

Izdelava:
K zmehčanemu maslu dodajte sladkor, malo razžvrkljana jajca, mlete orehe in žlico ruma. Vse to najprej premešajte z žlico ali kuhalnico.
Ko se masa malo zedini, pričnite dodajati moko in še nadaljujte mešanje z žlico, dokler gre, nato do konca zamesite z roko. Dobili boste fino mehko in izenačeno maso. Testo naj počiva na sobni temperaturi 1/2 ure. Ko testo počiva, si pripravite modelčke, natančno jih naoljite in potisnite v moko. Odvečno moko stresite iz modelčkov. Polnite modelčke, testo vtisnite tako, da se bo na pečenih šapah dobro videl odtis modelčka, pazljivi pa bodite, da bo testo kakšen mm pod robom, tako bo pečene lažje odstraniti iz modelčkov (površina naj bo ravna.

Šape pecite na 180 stopinjah (brez ventilatorja in že segreta pečica) 15 do 20 minut, da robovi malo porjavijo - odvisno od velikosti vaših modelčkov (jaz sem jih pekla 20 minut). Povaljajte v sladkorni moki. Če želite, lahko sladkorni moki dodate enako količino prahu Šlag pene, s tem dobite malo drugačen okus teh starinskih piškotov.
Po tem receptu (in s temi modelčki) sem dobila 32 šap.

NASVET: če jih boste pekli s svinjsko mastjo, boste verjetno potrebovali kakšno žlico več moke. Da boste pečene šape lažje dobili iz modelčkov, jih še vroče s pomočjo rokavice obrnite narobe in s hrbtiščem noža malo potrkajte po dnu modelčka.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Šape z orehi Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.