Resnica o prehranjevanju: Koliko hrane dejansko potrebujemo?

Ali so se naši želodci v preteklih 40 letih kaj spremenili, povečali morda?
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikokrat se postavlja vprašanje velikosti porcij. Ljudje se bojijo, da bodo le ob dveh obrokih dnevno (in morda še en manjši, torej ob dveh večjih in enemu majhnemu) lačni. Da bodo stradali in ne dobili dovolj hrane. V zadnjih 35 letih namreč prevladuje pravilo petih obrokov na dan, torej jesti je potrebno ves dan po malem. Jedli naj bi kot medvedi pande, da bi menda dobili vsa potrebna hranila ter da bi telo normalno delovalo. Sama s pando težko najdem kakšno skupno točko, verjamem da tudi vi.

Veliko zmede pri velikosti obrokov je naredila velikost krožnikov. Še pred 35 leti in več, je bil globok krožnik premera 22 centimetrov in globok le tri centimetre. Sedaj so popularni ikeini globoki krožniki široki 24, globoki pa kar pet centimetrov.

Še večja razlika je pri plitkih krožnikih. Ikeini plitki krožniki merijo častitljivih 26 centimetrov. Pred 20 leti je največji plitki krožnik meril 24 centimetrov, pred 40 leti pa za današnje razmere skromnih 22.

V kolikor bi hrano, ki jo sedaj serviramo v globokem ikeinem krožniku poskušali spraviti na globok krožnik ispred 35 let, bi imeli resno težavo, saj bi zaradi kupa hrane težko jedli, juha pa bi se nam prelivala preko.

Naš želodec je velik približno toliko, kolikor naša stisnjena pest. Manjši ljudje imajo manjše pesti, večji pa večje. Tako pesti kot želodce. Velikost želodcev se v zadnjih tisočletjih ni dosti spremenila, če sploh. Pa dajte svojo pest na globok krožnik in videli boste, kolikšna je maksimalna količina hrane, ki je primerna za en obrok. V sedanjih, velikih krožnikih se bo vaša pest kar izgubila. Krožniki pred desetletji pa bodo ravno pravšnji.

Razlika je tudi, če so vaš vir energije ogljikovi hidrati in sladkorji ali pa maščobe. Velik krožnik testenin vam bo dal toliko energije, kot manjši krožnik zelenjave, pripravljen s kvalitetnimi olji in nekaj malega mesa. Razlika pa bo v tem, da boste po krožniku testenin hitro lačni, po drugem krožniku pa boste vsaj za pet ur pozabili na hrano.

Ko ste torej v dilemi, kakšno količino hrane potrebujete, naj vam bo merilo vaša pest in ne krožniki v omari. Ti so se, kot so se tudi povečali vozički v trgovinah, povečali iz drugih razlogov. Ti razlogi pa z vašimi dejanskimi potrebami po hrani skorajda nimajo več zveze.

Torej, ne bojte se, da boste ob dveh obrokih na dan ostali lačni. Ne boste. Telo pa vam bo hvaležno, saj se bo lahko posvetilo vsem opravkom, ki jih ima, in za katere ob neprestanem hranjenju nima časa. Tako enostavno je to.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.