Resnica o prehranjevanju: Koliko hrane dejansko potrebujemo?

Ali so se naši želodci v preteklih 40 letih kaj spremenili, povečali morda?
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikokrat se postavlja vprašanje velikosti porcij. Ljudje se bojijo, da bodo le ob dveh obrokih dnevno (in morda še en manjši, torej ob dveh večjih in enemu majhnemu) lačni. Da bodo stradali in ne dobili dovolj hrane. V zadnjih 35 letih namreč prevladuje pravilo petih obrokov na dan, torej jesti je potrebno ves dan po malem. Jedli naj bi kot medvedi pande, da bi menda dobili vsa potrebna hranila ter da bi telo normalno delovalo. Sama s pando težko najdem kakšno skupno točko, verjamem da tudi vi.

Veliko zmede pri velikosti obrokov je naredila velikost krožnikov. Še pred 35 leti in več, je bil globok krožnik premera 22 centimetrov in globok le tri centimetre. Sedaj so popularni ikeini globoki krožniki široki 24, globoki pa kar pet centimetrov.

Še večja razlika je pri plitkih krožnikih. Ikeini plitki krožniki merijo častitljivih 26 centimetrov. Pred 20 leti je največji plitki krožnik meril 24 centimetrov, pred 40 leti pa za današnje razmere skromnih 22.

V kolikor bi hrano, ki jo sedaj serviramo v globokem ikeinem krožniku poskušali spraviti na globok krožnik ispred 35 let, bi imeli resno težavo, saj bi zaradi kupa hrane težko jedli, juha pa bi se nam prelivala preko.

Naš želodec je velik približno toliko, kolikor naša stisnjena pest. Manjši ljudje imajo manjše pesti, večji pa večje. Tako pesti kot želodce. Velikost želodcev se v zadnjih tisočletjih ni dosti spremenila, če sploh. Pa dajte svojo pest na globok krožnik in videli boste, kolikšna je maksimalna količina hrane, ki je primerna za en obrok. V sedanjih, velikih krožnikih se bo vaša pest kar izgubila. Krožniki pred desetletji pa bodo ravno pravšnji.

Razlika je tudi, če so vaš vir energije ogljikovi hidrati in sladkorji ali pa maščobe. Velik krožnik testenin vam bo dal toliko energije, kot manjši krožnik zelenjave, pripravljen s kvalitetnimi olji in nekaj malega mesa. Razlika pa bo v tem, da boste po krožniku testenin hitro lačni, po drugem krožniku pa boste vsaj za pet ur pozabili na hrano.

Ko ste torej v dilemi, kakšno količino hrane potrebujete, naj vam bo merilo vaša pest in ne krožniki v omari. Ti so se, kot so se tudi povečali vozički v trgovinah, povečali iz drugih razlogov. Ti razlogi pa z vašimi dejanskimi potrebami po hrani skorajda nimajo več zveze.

Torej, ne bojte se, da boste ob dveh obrokih na dan ostali lačni. Ne boste. Telo pa vam bo hvaležno, saj se bo lahko posvetilo vsem opravkom, ki jih ima, in za katere ob neprestanem hranjenju nima časa. Tako enostavno je to.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.