Sadje je zdravo le, če ga znate jesti prav. Pa ga znate?

Sadje je zelo zdravo za naš organizem, a le, če ga jemo pravilno. V nasprotnem primeru pa si lahko naredite veliko škodo! Ga jeste pravilno?
Sadje jejte na prazen želodec. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Sadje jejte na prazen želodec. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Eno jabolko na dan, odpravi zdravnika stran! Ta pregovor so poznali že nekoč in niso se motili. Sadje je zdravo. Jabolka, na primer, vsebujejo pektin, vitamine, sadni sladkor in antioksidante. Prav tako grozdje, slive, fige, hruške …

A zelo pomembno je, da sadje znate jesti pravilno, saj v nasprotnem primeru postane škodljivo. Sadje je najbolje jesti na prazen želodec, svetujejo strokovnjaki za prehrano. Če ga boste jedli po obroku, boste naredili svojemu črevesju veliko škodo. Izzvali boste fermentacijo, gnitje. Do tega prihaja zato, ker se sadje hitreje razgrajuje v črevesju od ostale, mešane hrane. In če ga jeste na primer v obliki sadne kupe po kosilu, bo v črevesju gnilo, ustvarjali se bodo plini, vetrovi, upočasni se vam lahko prebava in lahko nastanejo težave z napihnjenostjo.

Strokovnjaki pa pravijo, da se izogibajte tudi sadju, ki je pakirano v plastični embalaži. Takšno vsebuje zelo malo zdravilnih snovi. Izbirajte med zdravimi sadeži, berite poreklo in poskušajte najti ekološko pridelano. Če je le mogoče, kupujte sadje od lokalnega pridelovalca.

Tudi razno eksotično sadje ni primerno za našo presnovo. Naše telo je gensko zasnovano tako, da mu najbolj ustreza lokalno pridelana hrana, zato izbirajte med domačimi sadeži, kot so jabolka, slive, hruške in ostalo. Razni eksotični sadeži za naš organizem niso tako zelo zdravi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.