Še ena prednost mediteranske prehrane

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 5.9.2013
Znano je, da je mediteranska prehrana izredno zdrava. Ker vsebuje veliko rib, zelenjave, oljčnega olja, ugodno vpliva na naše možgane in ščiti proti boleznim, tudi proti demenci.
Naj bo na vašem jedilniku čim več rib in zelenjave. (foto: www.123rf.com)
Naj bo na vašem jedilniku čim več rib in zelenjave. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Znanstveniki iz Univerze v Exetru pa so odkrili še eno pozitivno stran mediteranske prehrane. Raziskave so pokazale, da varuje pred možgansko kapjo. Že dlje časa pa je znano, da takšna prehrana varuje tudi pred Alzheimerjevo boleznijo, izboljšuje spomin, preprečuje staranje možganskih celic.

Poleg tega, da je mediteranska prehrana okusna, je tudi zelo zdrava. To pa naj bo še razlog več, da boste posegli po njej. Kupujte svežo zelenjavo, če imate možnost, jo vzgojite sami ali kupite biološko pridelano. Namesto rdečega mesa, posezite raje po ribah in morskih sadežih. Naj vam ne bo škoda denarja za pravo oljčno olje, obrestovalo se vam bo pri zdravju. Pravo oljčno olje dobite pri nas ob obali, uporabljate ga lahko v prehrani, pa tudi za nego telesa.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.