Še ena prednost mediteranske prehrane

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 5.9.2013
Znano je, da je mediteranska prehrana izredno zdrava. Ker vsebuje veliko rib, zelenjave, oljčnega olja, ugodno vpliva na naše možgane in ščiti proti boleznim, tudi proti demenci.
Naj bo na vašem jedilniku čim več rib in zelenjave. (foto: www.123rf.com)
Naj bo na vašem jedilniku čim več rib in zelenjave. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Znanstveniki iz Univerze v Exetru pa so odkrili še eno pozitivno stran mediteranske prehrane. Raziskave so pokazale, da varuje pred možgansko kapjo. Že dlje časa pa je znano, da takšna prehrana varuje tudi pred Alzheimerjevo boleznijo, izboljšuje spomin, preprečuje staranje možganskih celic.

Poleg tega, da je mediteranska prehrana okusna, je tudi zelo zdrava. To pa naj bo še razlog več, da boste posegli po njej. Kupujte svežo zelenjavo, če imate možnost, jo vzgojite sami ali kupite biološko pridelano. Namesto rdečega mesa, posezite raje po ribah in morskih sadežih. Naj vam ne bo škoda denarja za pravo oljčno olje, obrestovalo se vam bo pri zdravju. Pravo oljčno olje dobite pri nas ob obali, uporabljate ga lahko v prehrani, pa tudi za nego telesa.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.